In de serie “10 vragen aan”, beantwoordt deze keer Joyce de 10 vragen. Wil je ook de 10 vragen beantwoorden? Vul dan het formulier in

Hoeveel katten heb je nu?

Drie.

Hoe oud was je toen je je eerste kat had?

Ik was net 23 toen ik ruim een jaar samenwoonde met m’n vriend en we besloten een kat te nemen. Dat was voor mij eigenlijk m’n eerste echte, eigen kat. M’n vader heeft thuis al jaren drie katten, maar dat is toch anders dan dat je er zelf een hebt.

Ik voelde me ontzettend verantwoordelijk voor het beestje. Hij kreeg alle aandacht die hij verdiende en ik was elke keer als hij buiten was als de dood dat hem wat zou overkomen. Dat gevoel is nu iets minder, maar ik ben altijd blij als de katten weer veilig thuis zijn.

Dit is ook precies de reden dat ik nog niet aan kinderen wil beginnen. Ik heb bij katten al een ontzettend onrustig gevoel als ze te lang weg zijn, laat staan wat voor een overbezorgde moeder ik dan word als we ooit kinderen hebben, haha!

Hoe heet je kat/heten je katten?

Ger, Teun en Nala.

Ger heet officieel Gerrit, maar ik vind ‘m te knap voor een Gerrit, dus korten we het eigenlijk altijd af naar Ger. Ger is onze eerste kat. Hij is nu drie jaar. Het is een grote, zwarte kater. Hij is niet dik, maar gewoon erg groot voor een kat. We noemen ‘m ook wel onze zwarte panter. Zijn uiterlijk is dan misschien ietwat angstaanjagend, maar het is een schat van een beest. Tenminste, als hij thuis is. Buiten is hij echt het alfamannetje.

Teun was zeven weken oud toen hij bij ons kwam wonen. Hij is veel te vroeg weggegaan bij z’n moeder, maar Ger heeft hem heel goed opgevangen en beschermd. De eerste paar weken toen Teun voor het eerst naar buiten mocht, week Ger niet van zijn zijde.

We hebben Teun vanaf het begin helemaal doodgeknuffeld, dus hij is de aanhankelijkste kat die je je kunt bedenken. Ga ik douchen, dan zit’ie bij de deur te wachten. Ga ik de was doen, dan zit’ie op het wasrek. De was opvouwen vindt hij ook fantastisch, lekker spelen met alle kleding. Mijn vriend moet vaak vroeg de deur uit, dus geeft hij de katten ‘s ochtends eten. In plaats van dat Teun naar buiten gaat, komt hij altijd bij mij op bed lekker knuffelen. Ook als we ‘s avonds de slaapkamerdeur open laten staan, is Teun niet bij ons weg te slaan.

Nala woont pas sinds december bij ons en is een halfjaar oud. We hebben haar uit het asiel gehaald. We gingen eigenlijk voor een kleine kitten van een paar weken oud, maar we waren eigenlijk meteen weg van Nala. Nala was een vondeling, het asiel weet daarom vrij weinig van haar. Ze heeft bijvoorbeeld een gekke kronkel in haar staart waarvan we geen idee hebben hoe ze daar aan komt. Verder is Nala erg gehecht aan Teun. Waar Teun is, is Nala. Verder is Nala heel erg speels en heeft een superschattig, hoog miauwtje.

Wat is hun favoriete speeltje?

Ger is niet zo speels. Hij kan buiten al zijn energie kwijt door achter vogels of andere katten aan te gaan.
Teun houdt van de rolmaat. Af en toe moeten we wel eens wat opmeten, en Teun gaat dan altijd achter de rolmaat aan. Ook houdt hij ervan om met ty-raps, bierdopjes, haarspeldjes en andere kleine dingetjes door het huis te rennen.

Nala is het meest speels van de drie. Zij kan zichzelf zelfs vermaken met een korreltje kattenbakgrind.

Wel is er één speeltje wat ze alledrie fantastisch vinden, namelijk de voedertoren. Dit is een toren van ongeveer een halve meter hoog met drie verdiepingen en allerlei gaten aan de zijkant. Hier doe je brokjes in, en de kat moet met z’n pootje door de gaatjes heen om een brokje naar de onderste verdieping te brengen, zodat het brokje opgegeten kan worden. M’n vriend kwam hiermee aan en ik dacht dat het een miskoop was, maar ze vinden het prachtig!

..en hun favoriete speelplek?

De hele huiskamer. Als Teun en Nala samen een speelse bui hebben, worden alle hoeken, gaten, tafels, stoelen en vensterbanken van de kamer benut.

Ga je nog wel eens zonder kattenharen de deur uit?

Onze katten hebben donkere haren en wij hebben donkere meubels, dus we zien er niet zo veel van. Ook verharen ze gelukkig niet zo erg. Wel probeer ik elke dag de bank te stofzuigen zodat de visite ook niet met een extra bontjasje de deur uit gaan.

Raskat, asielkat of maakt niets uit-kat?

Maakt ons niets uit! Raskatten passen niet in ons budget en mogen vaak ook niet naar buiten, dus die vallen eigenlijk al af voor ons.
We hebben Teun van een boerderij en Nala uit het asiel. Zo deden we toch nog iets goeds voor de beestjes vonden we, omdat dit vaak twee plekken zijn waar de beestjes het minst snel een huis vinden.

Waar slaapt jouw kat het liefste?

Ger heeft zijn eigen mandje aan de verwarming hangen waar alleen hij in mag liggen.
Teun ligt ook vaak in zijn eigen mandje.
Nala ligt eigenlijk op alles waar je op kan liggen. Op een tijdschrift, in een eierdoos, op m’n tas, op een kledingstuk wat op de grond is gevallen…

Zacht voer of brokjes?

‘s Ochtends brokjes en ‘s avonds zacht voer. Brokjes schijnen goed te zijn voor de tanden en door nat voer krijgen ze meer vocht binnen. Verder vind ik het sneu om ze alleen brokken te geven en geen vlees. Wij mensen eten toch ook niet alleen crackers?

Heel af en toe krijgen ze ook een beetje kattenmelk. Ik las pas ergens dat het helemaal niet goed voor ze is, maar ze vinden het zo lekker. Dus één keer in de maand kattenmelk moet dan kunnen.

Jouw tip voor andere kattenmensen…

Zorg er voor dat als je meerdere katten hebt, je ze onderling de rangorde uit laat vechten. Als er onenigheid is tussen de katten, laat ze het zelf uitzoeken. Grijp pas in als het écht uit de hand loopt. Zo hebben wij dat gedaan toen we Teun als kitten kregen en hij met Ger de rangorde uit moest vechten. Dat gaat er misschien ruig aan toe, maar ze overleven het wel.

Geef ze verder alle liefde die je hebt, ook al heb je geen knuffelkat. Onze Ger is geen schootkat, maar ik probeer elke dag een kwartiertje met ‘m te knuffelen door hem te aaien als hij in z’n mandje ligt. Hij spint niet hoorbaar, maar als ik hem aai voel ik dat hij heel stiekem ligt te spinnen en de aandacht heerlijk vindt!

Wil je ook de 10 vragen beantwoorden?

Doe dat dan hier.


Dit artikel is 1.954 keer gelezen | Geschreven door