Hoe knip je nagels van een kat die dat niet wil? Stoere Binkie zet zijn personeel en de kattentrimster hard aan het werk.

Binkie is een huis-, tuin- en keukenkat van ongeveer twee jaar. Hij woont bij Mirja, haar vriend en twee dochters in een mooi appartement op de eerste verdieping. Zij hebben hem een tijdje geleden gevonden in hun ondergrondse garage, dus ze weten weinig tot niets van zijn kittentijd. Wat ze wel weten, is dat hij niet echt een schootkat is. En dat hij nagels knippen een drama vindt. Het huis uit en naar een hondentrimmer was een hele toer en om alleen hiervoor onder narcose te gaan bij een dierenarts is niet ideaal. Dan maar een kattenkapper aan huis bestellen.

Nieuwsgierig Aagje

Binkie is na mijn binnenkomst eerst een kwartier aan het snuffelen aan de trimtafel en de koffer. Terwijl ik met de gezinsleden kennismaak, zie ik dat hij geen genoeg krijgt van de spannende geurtjes. Hij wordt er niet bang van, maar wil juist zoveel mogelijk ruiken, en steeds maar weer opnieuw. Wat een onderzoekende kat!

Stoere bink

Toch ben ik niet voor niets geroepen. Dat blijkt als ik hem oppak en op de tafel zet. Binkie zet grote ogen met grote pupillen op, blaast, gromt, draait zich om en haalt uit. Hij voelt aan dat er wat gaat gebeuren en dat zint hem niks. Hij heet dus niet voor niets Binkie!

Kroelen en praten

Katten die zo reageren wanneer ik de eerste keer op bezoek kom, aai ik en spreek ik zachtjes toe. Als ik langzaam mijn ogen sluit en weer open, werkt dat vaak ook rustgevend. Zo hoop ik zijn vertrouwen te winnen. Een mens begrijpt wat er gaat gebeuren als bijvoorbeeld een tandarts tegen hem zegt: „Ik zie een gaatje in je kies. Ik ga eerst boren en dan dat gaatje vullen.” Maar een kat weet niet wat hem overkomt als hij voor het eerst op een trimtafel staat. Al is dat ‘alleen maar’ nagels knippen.

Vlijmscherp

Als ik het erop waag en heel zachtjes Binkies linkerpootje pak, bijt hij meteen en rukt hij zich los. Zelfs na vijf minuten kroelen en knuffelen blijft hij op zijn hoede. Na nog twee keer proberen is het duidelijk: Binkie is zo stoer dat hij het echt niet toelaat dat ik zijn nagels knip. En dat is echt nodig: ze zijn erg lang en vlijmscherp!

Hulptroepen

Mevrouw roept mijnheer erbij. Die is ook niet bang, maar haalt toch een paar wanten tevoorschijn, voor het geval dat.

We bespreken eerst de tactiek. Meneer trekt zijn wanten aan en neemt de ‘houdgreep’ in Binkies nek van mij over. Mevrouw doet Binkie een maskertje over zijn gezicht. Dat is een stoffen kapje met een opening voor zijn neus om te kunnen ademen. Zijn oren kunnen erdoor, maar zijn ogen blijven bedekt. Het grootste voordeel is: het kapje gaat over zijn bek, zodat hij niet meer kan bijten. De sluiting van klittenband zit achter op zijn nek en is snel te sluiten. Het idee is dat een dier rustig wordt als hij niets meer kan zien. Ik leg eerst uit dat ik niet weet hoe Binkie erop zal reageren: hij kan rustig worden, maar ook in paniek raken. In het laatste geval is het einde oefening.

Na overleg besluiten we het te proberen. Helaas beweegt Binkie zijn kop zo snel dat ik het maskertje niet strak genoeg kan vastmaken. Het gaat los.

Truc met de handdoek

We proberen een variant op het maskertje: een handdoek. Meneer neemt mijn plaats in en houdt Binkie in zijn nekvel vast, mevrouw legt voorzichtig een handdoek om de kop van Binkie en ik sta klaar met de nagelschaar. Verbaasd zie ik hoe Binkie reageert: hij blijft heel stil in elkaar gedoken liggen op de tafel. Onder zijn bek door pak ik voorzichtig zijn linker voorpoot: hij bijt niet, hij gromt niet, hij doet helemaal niets. Snel druk ik op de kussentjes en knip zijn nagels. Dan pak ik zijn rechterpoot en knip ook die nagels. Klaar! De handdoek gaat van zijn kop en ik kroel hem nog een tijdje om hem ‘van de schrik te laten bekomen’. Dan mag hij van mij van tafel af. Op deze manier is het in minder dan 30 seconden gebeurd.

Elke kat is anders

De ene kat is de andere niet. Zo leer ik elke keer weer. Telkens als ik voor het eerst bij een kat thuis kom, kijk ik goed naar de omgeving en vooral naar het gedrag van de kat. Katten laten veel zien, maar zijn ook meesters in het verbloemen van hun emoties. Binkie zit het ene moment geïnteresseerd de trimtafel te besnuffelen en zet zich het andere moment schrap als hij er bovenop zit. Van deze keer hebben we geleerd dat we Binkie niet gespannener moeten maken door eerst gewoon knippen te proberen. De volgende keer doen we meteen de handdoek over zijn kop. Dan kan nagels knippen dus heel snel.

Wie een beter idee heeft, mag uiteraard reageren. Graag zelfs. Alle suggesties om Binkie snel van zijn lange nagels af te helpen zijn welkom!


Dit artikel is 3.934 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.