Op slag verliefd zijn we bij het zien van zo’n wollig bolletje kitten en we willen het zoveel mogelijk aaien en knuffelen. Hoe kan zo’n pluizig beestje soms ineens veranderen in een bijtende draak?

Massage voor katten

Veel katten houden er van geaaid te worden. Aaien heeft op mensen en dieren namelijk een angstremmend en belonend effect. In 2012 ontdekten wetenschappers welke zenuwcellen verantwoordelijk zijn voor dit effect. “Wat heb je daar nu aan?” zou je zeggen. Nou, stel dat er door deze ontdekking een pilletje of serum wordt ontwikkeld, speciaal voor angstige katten. Dat pilletje prikkelt dan dezelfde zenuwcellen als tijdens het aaien. Fijn voor de kat, want die voelt zich er een stuk prettiger door! In dit filmpje leggen ze op een grappige manier uit hoe het werkt:

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je zelfs een speciale workshop volgen over het masseren van dieren. Linda Tellington bedacht in de jaren ’70 een techniek  om het welzijn van dieren te verbeteren met behulp van aanraking. Deze techniek noemde ze TTouch. Inmiddels wordt TTouch in ruim dertig landen toegepast.

Aaigrens bereikt

Maar wat als jouw kat je steeds totaal onverwacht krabt, bijt of uithaalt? Die onvoorspelbaarheid en onverwachte agressie kan er voor zorgen dat je zelfs bang wordt voor je eigen kat! Heb jij zo’n terrorkat? Dan is het handig een paar dingen te weten.

Net als mensen hebben katten receptoren op hun huid. Als extraatje beschikken katten ook nog over “speciale haren” op sommige lichaamsdelen. Deze “speciale haren” zijn heel erg gevoelig voor aanraking, druk, warmte, kou en luchtstromingen. Hoe lang een kat aangeraakt kan worden voordat het als onprettig ervaren wordt, verschilt per kat. Dat noem je de aaigrens. Voor sommige katten is deze aaigrens binnen enkele minuten al bereikt. Maar sommige katten willen helemaal niet geaaid! Door het letterlijk ervaren van fysiek ongemak, laat de kat een reactie zien die lijkt op een reactie van een plotselinge pijnprikkel. Dit ziet er haast uit als een reflex, zo snel gaat het. De kat draait zich dan snel om en haalt uit naar de veroorzaker van de pijn.

Kittens leren van hun moeder en nestgenoten tussen de vierde tot ongeveer de veertiende week, hoe ze wel en niet mogen spelen. Op die manier leren ze dat krabben en bijten niet mag tijdens een spelletje. Heb jij een kat die veel te vroeg uit zijn nest is gehaald? Dan heeft hij helaas niet goed geleerd welk gedrag acceptabel is. Nu ontvang ik regelmatig berichten van mensen die wel speelden toen hun kat nog een kitten was, maar er mee gestopt zijn omdat de kat handen en voeten aanvalt. Vergeet niet dat je deze kat zelf van jongs af aan geleerd hebt dat spelen met handen en voeten ok is! Dit zul je dus moeten afleren. Je kat doet dit niet om jou pijn te doen of uit valsheid. Hij weet simpelweg niet beter.

Pijn is ook zo’n mooie. Katten zullen wanneer ze pijn hebben dit altijd verbergen. Als eigenaar merk je dus vaak helemaal niets van een pijnlijk abces of ontstoken tandvlees. Haalt jouw kat ineens uit wanneer je hem aait op een bepaalde plek op zijn lichaam? Dan is een bezoekje aan de dierenarts geen overbodige luxe. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van oorzaken van bijten. Denk jij dat je kat bijt om een andere reden? Dan kun je altijd een gedragsdeskundige om advies vragen.

Wat kun je zelf doen?

Straf je kat in elke geval nooit voor dit gedrag. Wat je zelf wel kunt doen? Stoppen met aaien, opstaan of weglopen. Bijt je kat tijdens een spelletje in je handen? Stop dan direct met spelen. Negeer je kat en doe alsof hij niet bestaat. Dat klinkt misschien makkelijk, maar dat is het niet. Door dit vol te houden, leert je kat dat krabben en bijten garant staat voor het stoppen van het spel. In het geval van een spelende kat die bijt, is dit heel handig. Dit betekent overigens niet dat je nooit meer kunt spelen. Integendeel. Speel zoveel als je wilt, maar gebruik altijd een hengeltje en speel nooit met je handen of voeten.

Leer signalen te herkennen en zo je kat te begrijpen. Een kat geeft namelijk altijd aan wanneer het genoeg is. Oren die naar de zijkant draaien? Een zwiepende staart? Gapen of niesen? Een rilling van de huid vanaf de nek tot aan de staart? Kort het bekje aflikken of een verstijfd lijf? Allemaal alarmbellen waarmee je kat aangeeft “stop met aanraken!!!”

Heb je een kat die uithaalt wanneer je aait? Dan kun je voorzichtig proberen waar de aaigrens van je kat ligt door de kat te leren dat aaien iets positiefs oplevert. Laat je kat eerst aan je hand ruiken en geef hem iets lekkers. Terwijl je kat eet, geef je hem 1 x een aai over zijn kop, tussen zijn oren en/of langs zijn wangen. Zijn rug raak je niet aan. In plaats van je handen kun je hiervoor ook een zachte babyborstel gebruiken. Zodra je een stress signaal ziet, stop je direct met aaien. Tel het aantal keren dat je kunt aaien voordat je kat zijn alarmbellen laat rinkelen en herhaal dit dagelijks. Zo kun je het aaien langzaam opbouwen en leer je precies hoeveel aaien je kunt geven zonder dat je kat het als onprettig ervaart.

Uiteindelijk blijven er ook altijd katten die helemaal niet aangeraakt willen worden. Zulke katten zijn vaak heel erg blij wanneer ze bij jou in de buurt zitten, naast je, of op die lekkere stoel. Elke kat is anders en soms kun je niet anders dan dit simpelweg respecteren. Wat voor kat heb jij?

 

 

 


Dit artikel is 16.604 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl