Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Goedenavond Liesbeth,

Wij hebben een Oosterse korthaar (ex kater) van ruim 11 jaar. Ruim twee jaar geleden hadden we ook nog zijn zusje (een siamees) in huis. We kozen er toen voor om er een kitten bij te nemen en dit is fout gegaan. De katten konden niet aan het kitten wennen; de siamees ging namelijk overal in huis plassen (meerdere malen per dag). Ze bleven blazen tegen elkaar en waren zichtbaar van slag. Mijn ex kater ging soms “droog sproeien” (zo noem je dat toch?).

Uiteindelijk hebben we na enkele maanden het kitten teruggebracht naar de fokker om te kijken of de siamees dan zou stoppen met plassen. Ze stopte met plassen. Dus het kitten kwam niet terug en werd elders geplaatst. Na enkele weken ging de siamees weer plassen, we hebben voor haar een ander huis gevonden (waar ze overigens vanaf dag 1 nog nooit heeft geplast!) Nu hebben we dus alleen nog onze ex kater.

We willen heel graag een pup. Mijn vraag aan jou is; hoe groot is de kans van slagen? (uiteraard houd ik daarbij alle regels aan van geur wennen/hond in bench/samen eten geven/vluchtroutes voor de kat ed…) De kat is geen honden gewend. De kat mag naar boven, daar staat ook de kattenbak en de hond zou niet naar boven mogen. De kat kan zelf via een kattenluikje naar de omheinde tuin.

Ik ben bang dat het weer een drama wordt en dat de hond dan weg moet. We (en met name de kinderen) hebben de vorige keer met het kitten veel verdriet gehad, dus dit wil ik niet nog eens meemaken.
Graag je mening in deze.
Vriendelijke groet, Nadja

Het antwoord

Beste Nadja,

Wat heb je al veel meegemaakt met je katten! Je verdient beslist een compliment voor het feit dat je deze nieuwe stap zo zorgvuldig voorbereidt.

Helaas is het zo dat je oudere katten nauwelijks kunt laten wennen aan een diersoort waar ze niet mee opgegroeid zijn. Een Oosterse korthaar van 11 is al behoorlijk op leeftijd en zal zich niet makkelijk meer kunnen aanpassen.

Een pup in plaats van een volwassen hond maakt het nog moeilijker. Pups zijn per definitie druk en speels. Ze moeten bovendien nog opvoeden en leren omgaan met katten. Ook dat is waarschijnlijk veel te veel stress voor je kat.

Het zal voor de kat weinig verschil maken dat de hond niet naar boven mag. Hij zal zich continu bewust blijven van de aanwezigheid van de pup in de vorm van geuren, geluiden etc.

Mijn advies: niet doen. Je angst dat het een drama wordt is volkomen terecht en ik wil je gezin dat verdriet graag besparen.

Vriendelijke groet

Liesbeth

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 1.885 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.