Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Goedemorgen, ik heb een oude kater, Zizou, van bijna 15 jaar. Vier jaar geleden kwam hij thuis met Siep, een kater van nu 7 jaar. Na een paar maanden is met de baas van Siep besloten dat Siep liever bij ons wilde wonen. De eerste jaren ging het prima, maar sinds een paar maanden loopt Zizou als een schicht door het huis en wordt hij regelmatig achternagezeten door Siep. In eerste instantie ging Zizou overal in huis plassen behalve op zijn bak.
Op een gegeven moment ging hij boven het putje in de douche plassen, alles beter dan in het hele huis dachten we. Ik maak het met dettol schoon. Nu, sinds een paar weken, poept hij ook niet meer op zijn bak, maar ook in de douche! Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We hebben een extra bak gekocht en die in de douche gezet. Een enkele keer doet hij het in de bak, maar meestal ernaast. Ook hebben we een verdamper Feliway in huis geplaatst.
Heel graag willen wij van dit probleem af en ook het leven van Zizou weer aangenamer maken. Kunt u ons tips geven?

Het antwoord

Gezien de leeftijd van Zizou is het belangrijk om hem als eerste door de dierenarts te laten nakijken. Diabetes, nierproblemen en een te snel werkende schildklier zijn aandoeningen die bij 11+ katten vaak voorkomen. Deze kunnen onzindelijkheid veroorzaken. Laat tevens zijn urine controleren op gruis, stenen en ontsteking.

Je schrijft dat Zizou regelmatig door Siep wordt achtervolgd en duidelijk bang is. Misschien jaagt Siep de oude kater weg bij de bak of durft Zizou er niet meer op? Dit is een ernstig probleem dat zo snel mogelijk moet worden aangepakt. Een kater van 15 jaar moet van zijn rustige oude dag kunnen genieten. Het is niet fijn om je laatste jaren in angst te moeten doorbrengen.

Je zegt dat je er een bak bij gekocht hebt. Twee bakken is voor twee katten in deze situatie te weinig. Dat moeten er minstens drie zijn! Op die manier kan Zizou rustig een bak uitzoeken zonder dat Siep het in de gaten heeft.
Kijk ook naar de kattenbak: heeft deze een klepje? Dat is eng voor Zizou, want hij weet niet of Siep niet op hem staat te wachten. Lees hier nog meer tips over de kattenbak.

Schoonmaken met dettol is overigens niet zo zinvol, beter kun je groene zeep of biotex gebruiken.

Mocht je – na medisch onderzoek – met bovenstaande tips niet verder komen, neem dat gerust contact met me op.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.144 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.