Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Hallo Liesbeth,

Lola (poes, 10 maanden, gesteriliseerd) en ik wonen op een tuinencomplex waar ook twee Burmezen wonen  (katers, 3 jaar, gecastreerd). Toen Lola drie maanden was, klauwde Urf (een van de Burmezen) al naar Lola en dat is niet veranderd. Hij jaagt haar op om haar te pakken. ‘s Nachts zijn de katers weg en ‘s ochtends komen ze weer. Lola durft overdag nauwelijks naar buiten. Onder elkaar zijn de Burmezen super lief. Waar ligt dit agressieve gedrag aan en hoe is dit op te lossen? Lola is een lief bescheiden lapje…

Het antwoord

Ik kan me goed voorstellen dat je medelijden hebt met Lola, zo’n lief jong poesje tegenover twee agressieve katers. Die katers doen echter niets anders dan reageren zoals hun instinct hen ingeeft. Katten zijn van nature zeer territoriale dieren, ze dulden geen vreemden in hun eigen domein. Dat is niet in tegenspraak met het feit dat de twee katers onderling een goede band hebben.

Het is vergelijkbaar als bij ons mensen. Wij hebben een goede relatie met degenen met wie we in één huis wonen. Zodra er echter een vreemde ongevraagd binnenkomt, bellen we de politie. We worden evenmin vrolijk van onbekenden die een tent in onze tuin opslaan en daar hun intrek nemen. Desondanks blijven we aardig voor onze huisgenoten.

Lola is in de ogen van de Burmezen een indringer, een nieuwe kat waar ze niet om gevraagd hebben. Dat tuinencomplex is immers al zes jaar hun eigen gebied. Kattenlogica dicteert hen dat ze Lola daar weg moeten jagen.

Ik maak uit je berichtje op dat de twee Burmezen niet van jou zijn, maar op hetzelfde terrein wonen. Daar is in feite weinig aan te doen, want je kunt geen introductieproces starten met katten waar je geen controle over hebt. Jouw tuin afzetten om een confrontatie te voorkomen zal hoogstwaarschijnlijk ook niet mogelijk zijn.

De beste aanpak is te gaan praten met de eigenaar van de twee katers en een afspraak maken over de momenten waarop de katten los lopen. Met een beetje goede wil van beide kanten moet er een tijdschema te bedenken zijn dat ook Lola overdag een tijdje ongestoord buiten kan zijn.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.832 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.