Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Goedemiddag,
Vorig jaar november kwam onze kat Ger bij ons wonen. Een grote, zwarte kater van twee jaar oud, maar een schat van een beest. Een half jaar later besloten we er een kitten bij te nemen:  Teun. Teun was zeven weken toen hij bij ons kwam wonen. Ger moest in het begin erg wennen aan het nieuwe gezelschap, maar na een aantal weken begon hij Teun te wassen en lagen ze zelfs samen in een mandje.

Afgelopen december hebben we Nala, een poes van een half jaar oud uit het asiel gehaald. Sinds zij in huis is, is het gedrag van Ger erg veranderd. Hij blies en gromde naar Nala, maar dat deed hij in het begin naar Teun ook, dus we hoopten dat het snel over zou gaan. Nu, bijna twee maanden later, is Ger nog steeds erg chagrijnig. Hij blaast en gromt naar Nala, maar ook naar Teun, waar hij het een tijdje geleden nog hartstikke goed mee kon vinden.
Ook als mijn vriend of ik Ger wil aaien kan hij af en toe beginnen met grommen of blazen, terwijl hij dat nog nooit eerder naar ons gedaan heeft.

Wij vragen ons af of we er iets tegen kunnen doen. We kijken het nu twee maanden aan en proberen zo min mogelijk in te grijpen omdat we denken dat ze het onderling wel oplossen, maar het feit dat Ger ook tegen ons chagrijnig begint te doen, baart ons best wel zorgen. En ook omdat hij en Teun beste maatjes waren en Ger nu ook tegen hem gromt en blaast.
Ik hoop dat u een advies of een goede tip voor ons heeft.

Met vriendelijke groet,

Joyce Hartman

Het antwoord

Iedere kat is een individu met een eigen persoonlijkheid. Dat betekent dat niet iedere kat automatisch met elke andere kat overweg kan. Mijn standaardadvies is daarom altijd: heb je een stabiele kattengroep – ook al bestaat die groep slechts uit twee katten – laat het daarbij. De kans dat een nieuwe kat de harmonie verstoort, is levensgroot. Helaas is dat ook in jouw groep gebeurd.

De stress bij Ger is groot. Hij is chagrijnig naar jullie én naar Teun, een duidelijk teken dat hij niet lekker in zijn vel zit en de situatie niet meer aan kan. In je berichtje staat niet of Nala en Teun het onderling wél goed samen kunnen vinden. Mocht dat niet zo zijn, overweeg om Nala te herplaatsen, hoe moeilijk dat ook voor jullie zal zijn.

Indien Nala en Teun het wél goed met elkaar kunnen vinden, kun je de rust in de groep proberen te herstellen met een herintroductie.  Zet Ger apart van Teun en Nala. Laat alle katten eerst minimaal 48 uur tot rust komen. Ga ze vervolgens opnieuw introduceren. Op mijn site staat een stappenplan om een nieuwe kat te introduceren. Dit is echter ook prima te gebruiken voor een herintroductie.
Neem ruim de tijd voor elke stap, Ger moet in dit geval het tempo aangeven.

Eventueel kun je de stress van Ger reduceren door hem Zylkène te geven, een licht kalmerend middel op natuurlijke basis. Het heeft geen bijwerkingen en is bij de dierenarts of op internet te bestellen.

Ten slotte: probeer vechtpartijen en agressie zoveel mogelijk te voorkomen. Als er steeds opnieuw aanvaringen zijn, wordt de situatie alleen maar slechter. Dit probleem lost zich niet vanzelf op.
Mocht je nog vragen hebben over dit stappenplan of advies op maat willen, neem gerust contact met me op.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.931 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.