Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth,

Ik heb een Savannah kater die sinds kort allerlei glaswerk kapot gooit. Dit varieert van glazen met drinken tot glazen vazen en karaffen. Ik heb je adviezen gevolgd maar dit heeft weinig effect op hem. Wat te doen om dit gedrag af te leren?

Het antwoord

Op basis van zo weinig informatie kan ik je helaas geen advies geven.

Savannahs zijn katten die veel uitdaging nodig hebben, dus verveling is de meest voor de hand liggende oorzaak voor dit gedrag. Ik heb in mijn tekst al de nodige tips gegeven om meer met je kat te spelen . Als je die allemaal al toegepast hebt, heb ik geen algemene tips meer voor je.

Als je gedrag af wilt leren, moet je namelijk eerst weten wat de oorzaak is. Vervolgens pak je die oorzaak aan. Verveling, puberteit, veranderingen in de leefomgeving (wat is er veranderd dat hij dit gedrag nu ineens vertoont?) zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Zoek zelf naar die oorzaak of vraag hulp aan gedragsdeskundige. Hoe sneller en grondiger je dit aanpakt, hoe eerder het opgelost is!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.687 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.