Steeds meer katten leven met een of meerdere andere katten samen. Wij noemen dat gezellig, maar of de kat dat ook vindt? Veel vragen die bij Cattish binnenkomen gaan over ruziënde katten.

Solitair of niet?

Katten zijn van oorsprong niet gewend om met andere katten samen te leven. Ze zijn daarom  niet afhankelijk van andere katten voor hun voortbestaan. Ze zijn niet ‘obligaat sociaal’, zoals dat met een duur woord heet.

Katten hebben in de afgelopen eeuwen weliswaar geleerd in groepen te leven, maar er zijn nog steeds grote verschillen tussen individuele katten. Sommige katten kunnen echt niet zonder een andere kat, andere blijven veel liever alleen.

De meningen zijn verdeeld

Het lastige van dit onderwerp is dat veel kattenmensen een zeer strikte mening hebben over wel of geen kattengroepen. Die mening bepaalt of ze katten in groepen willen houden of niet, ongeacht wat de kat zelf aangeeft. Er is echter geen standaardaanpak. Kijk zorgvuldig naar je eigen kat en vraag je af of jouw kat blij wordt van een maatje. Of ben jij degene die er zo graag een kat bij wil?

Hier volgen vijf tips om de rust in je kattengroep te bevorderen.

Voldoende ruimte

Een kat moet de kans hebben om zich terug te trekken zonder dat hij of zij andere katten tegenkomt. Katers hebben meer ruimte nodig dan poezen.

Is je woonoppervlak niet groot, werk dan in de hoogte: klimpalen met verstopplekjes, plankjes langs de muur etc. Op internet vind je talloze tips en ideeën.

Ik wil mijn bak niet delen

Katten moeten geen ruzie hoeven maken over de kattenbak. Zorg voor meerdere bakken, verdeeld door het huis, zodat katten elkaar kunnen ontlopen.

Ook lig- en slaapplekjes kunnen strijd opleveren. Zet meerdere mandjes neer of kies een klimpaal waar alle katten in kunnen.

Alleen eten

Een kat is een solitaire jager en een solitaire eter. Je doet de meeste katten geen plezier door ze te dwingen uit één bakje te eten, ook al denken wij dat het goed is voor de onderlinge band. Iedere kat een eigen voerbak, op voldoende afstand van elkaar.

Niet verzamelen

Als je een stabiele kattengroep hebt, hou dat zo. Een kat vraagt (vrijwel) nooit om een andere kat, het is meestal een wens van jou als eigenaar. Hoe groter de groep, des te groter de kans op stress, sproeien en andere narigheid.

Vreemde vent

Wil je toch een kat erbij, zorg dan voor een langzame introductie. Hoe zou jij het vinden als je van je werk thuis komt en er zit een vreemde kerel op je bank? Een kerel die later, tot overmaat van ramp, ook nog in je bed gaat liggen? Niet leuk, denk ik zo. En dat vindt de kat ook!


Dit artikel is 7.925 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.