Over katten en hun gedrag doen de gekste verhalen de ronde. Sommige circuleren al tientallen jaren en worden nog steeds doorverteld. Ik heb negen, soms bizarre, misverstanden voor je verzameld.

1. Een kat die op zijn rug ligt, geeft zich over

Een variant is: ‘dan toont hij zich onderdanig’. Katten kennen geen overgavegedrag. Een kat zal vechten totdat hij de kans krijgt om te vluchten ofwel totdat de andere kat het opgeeft. Een kat die op zijn rug ligt, heeft zijn scherpe nagels en zijn krachtige achterpoten in de juiste positie om behoorlijke schade aan te richten bij zijn tegenstander. Het is de ultieme aanvalspositie.

2. Lapjeskatten zijn feller dan andere katten

Ook over rode katers, zwart-witte katten en andere kleuren doen vergelijkbare verhalen de ronde. Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de kleur van de kat en het karakter. Echter nog steeds zonder resultaat!

Nu vind je ongetwijfeld dat jouw lapjespoes echt een onberekenbare ‘lap’ is. Hier speelt een psychologisch principe mee: we zien en onthouden feiten die onze mening bevestigen, andere gebeurtenissen worden genegeerd of vergeten.

3. Katten kun je niets leren

Dit is een heel hardnekkig vooroordeel. Natuurlijk kan een kat iets leren, bijvoorbeeld dat je de deur voor hem openmaakt als hij er demonstratief voor gaat zitten. Veel ongewenst gedrag zoals zeuren of nachtelijk miauwen is aangeleerd. Vaak – onbedoeld – door de eigenaar zelf.

4. Mijn kat doet het om mij te pesten

‘Pesten’ vereist inzicht in de emoties en gevoelens van een ander. Hoe intelligent een kat ook is, dit vermogen tot empathie heeft ze echt niet. Ze kan leren dat jij niet wilt dat zij bepaalde dingen doet (zoals krabben aan de meubels). Maar, als haar belang om te krabben groter is dan haar angst voor straf, zal ze blijven krabben.

5. Een agressieve kat moet je laten zien wie de baas is

In tegenstelling tot wat velen denken, kent een kat geen hiërarchie of dominantie-structuur. Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor een kat agressief wordt. Dit varieert van angst en pijn tot bijvoorbeeld schrik. Het is daarom belangrijk om eerst de oorzaak van het gedrag te achterhalen.

6. Kat in de zak na verhuizing

Oftewel: “om te voorkomen dat een kat wegloopt na de verhuizing kun je haar in een zak rondslingeren”.
Ik verzin dit niet! Op deze nogal wrede methode zijn ook vriendelijker varianten, bijvoorbeeld boter aan de pootjes smeren. Het idee erachter is dat de kat gedesoriënteerd raakt of dusdanig druk bezig zou zijn, dat ze vergeet waar haar oude huis is. Nu hebben katten een goed geheugen, dus dit gaat – uiteraard – niet werken.

7. Alleen katers sproeien

Ook poezen kunnen wel degelijk sproeien! Bij gecastreerde dieren heeft sproeien ofwel te maken met een medische oorzaak zoals blaasproblemen ofwel met stress in de omgeving van de kat. Beide gelden natuurlijk ook voor poezen.

8. Een moederpoes straft door kittens in het nekvel te pakken

Een moederpoes die zich niet veilig voelt, zal haar kittens verslepen naar een andere plek. Dat doet ze door ze bij de nek te pakken en ze stuk voor stuk mee te nemen. Met straffen heeft dat niets te maken.

9. Met de neus door de plas bij onzindelijkheid

Geloof het of niet, dit wordt nog steeds heel veel toegepast. Ik heb in mijn praktijk ook regelmatig onzindelijke katten die op deze manier aangepakt worden. Simpel gezegd: dit is dierenmishandeling. Ga als eigenaar op zoek naar de oorzaak van het onzindelijke gedrag. De oorzaak moet je aanpakken, de kat straffen lost nooit iets op.


Dit artikel is 8.902 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.