Jouw kat ziet – net als een klein kind – in veel dingen geen gevaar. Weet jij wat giftig is voor je kat en welke situaties je beter kunt voorkomen?

Bekende gevaren

Katten zijn net kinderen. Ligt er een naald, punaise, spijker of vaatwasmachineblokje? Zij zien een leuk speeltje, of iets lekkers om op te eten. Het verschil tussen een kookplaat en een hete kookplaat kennen ze niet. En een oven die afkoelt met de deur op een kier is héél interessant. Brandende kaarsen, schoonmaakmiddelen en sopjes voor lekkere drankjes en medicijnen voor lekkere (katten)snoepjes aanzien: het zijn allemaal bekende gevaren. Maar er zijn ook minder bekende gevaren voor je kat. Misschien komt het daardoor dat veel ongelukken met katten gewoon thuis gebeuren. Over hoe of waarmee lees je hier. Hopelijk hoef jij dan nooit te denken ‘had ik het maar geweten’.

Openstaande wc’s

Ook al zag je jouw kat dit nooit eerder doen, de kans bestaat dat hij het wel degelijk doet: drinken uit het toilet. Hier schuilt een dubbel gevaar in: vergiftiging én verdrinking. Alles wat je gebruikt – van toiletverfrisser (blokje) tot bleek – voor een schoon toilet: het maakt het water in de wc tot puur vergif voor je kat. Drinken uit de wc is op zijn zachtst gezegd ongezond.
Glijdt je kat uit, valt hij voorover de wc in en komt hij met zijn koppie in het water, dan is de kans groot dat hij er niet uit kan komen. De gladde wand van de toiletpot geeft geen enkele houvast om terug naar boven te komen. Met verdrinking tot gevolg. Zwevende toiletpotten zijn het gevaarlijkst, maar ook bij staande potten – deze hebben een soort van plateau – kan het gebeuren. Bij ons zit de deksel altijd op de wc. En wie het vergeet, krijgt nog net geen corrigerende tik, zeg maar.

Kiep-kantelramen

Nog regelmatig lees ik ergens een bericht over een kat die klem is komen te zitten in een kiep- kantelraam. Meestal moet de brandweer uitrukken, omdat het baasje niet thuis was. Soms was de kat nog te redden, maar lang niet altijd. Heb jij een kat én van die kiep- kantelramen, zet zo’n raam dan nooit in de kiepstand (verticaal open) of je nou wel of niet thuis bent! Als je kat via het raam naar buiten probeert te gaan, komt hij met zijn lijfje klem te zitten tussen het schuin openstaande raam en het kozijn. Door zijn gewicht zakt hij steeds verder die v-vormige opening in. De rest laat zich raden. Wil je je ramen wel in de kiepstand open kunnen zetten, dan kun je speciale hekjes kopen om de opening voor je kat af te schermen.

Wasmachine en -droger

Je loopt richting wasmachine, stopt er een wasje in en bedenkt dat je ergens nog een vuil shirt hebt liggen. Je haalt dat shirt, stopt het ook in de wasmachine en zet de was aan. Een half uurtje later vraag je je af waar je kat is. Die dacht een lekker slaapplekje te hebben gevonden in de wasmachine. Kortom: het is verstandig te controleren of je kat niet (even snel) in de wasmachine is gekropen voor je hem aanzet. Helemaal als je een kitten in huis hebt, want die valt nog minder op. Hetzelfde geldt voor de droger: check of je kat er niet in ligt.

Vlnr: kiep-kantelraam, chocolade, wasmachine

Gevaarlijk vlnr: kiep-kantelraam, chocolade, wasmachine

Een kat is geen hond

Er zijn mensen die hun hond aspirine geven. Misschien bestaat daardoor het idee dat je dit ook aan een kat kunt geven. Het tegendeel is waar: aspirine (giftig voor kat) en ook paracetamol (giftig voor hond én kat) zijn giftig en niet geschikt om aan je kat te geven. Minder dan een kwart pilletje is voor een kat van 4 kilo al levensbedreigend.
Een ander voorbeeld van iets wat een hond wel hebben kan, maar een kat niet zijn anti-vlooienmiddelen waar permethrin in zit. Bekijk dit korte, best schokkende filmpje om te zien welke uitwerking dit middel op een kat heeft. Sowieso geldt voor álle anti-vlooienmiddelen dat je de gebruiksaanwijzing dient op te volgen en dat je nooit meer moet geven dan staat vermeld.

Wel voor jou, niet voor de poes!

Sommige voedingsmiddelen maken je kat ziek of zijn zelfs dodelijk. Chocolade bijvoorbeeld. Bevat chocolade theobromine en/of cafeïne, dan kan jouw kat daar beter van afblijven. Deze stoffen zitten vooral in pure en banketbakkerschocolade. Slechts een kleine hoeveelheid van deze stimulerende stoffen kan al dodelijk zijn. Ben jij een choco-fan? Zorg dat je kat er vanaf blijft!
Je verwacht het misschien niet omdat het gewone groenten of vruchten zijn, maar ook uien, knoflook, avocado, paddenstoelen (champignons!), druiven en rozijnen zijn giftig voor katten. Alcohol, Xylitol (zit vaak in kauwgom), en Aloë Vera (daarmee ook Tea Tree Oil!) zijn andere voorbeelden van middelen in de categorie ‘niet voor de poes’. De lijst met giftige voedingsmiddelen is langer. Er zijn meerdere websites met informatie hierover. Eén daarvan is bijvoorbeeld www.allemaalkatten.nl.

Oh dennenboom, (tuin)planten & bloemen

Mijn katten willen nog wel eens een hapje van een plant, bloem, of ander groen nemen. Ik heb onze tuin- en kamerplanten daarom uitgezocht op ‘het is redelijk ok om een hapje van te nemen’. Best lastig, want wat zijn er veel planten giftig! Om te beginnen is de plant(soort) van de eerder genoemde groenten en vruchten meestal ook giftig. Sierui – Allium – is hier een voorbeeld van.
Bovenaan de lijst met meest giftige tuinplanten staan onder andere Gouden regen, Monnikskap, Ridderspoor, Vingerhoedskruid, Wolfskers en Lelies. Deze planten zet je liever niet in je tuin. Heb je een bos bloemen met lelies staan? Laat je kat dan geen water uit de vaas drinken. Ook het water waar lelies in staan, is namelijk giftig. Die met lelies is overigens één van de meest voorkomende vergiftigingen.
Naalden van een dennenboom en water waar ze in drijven, zijn giftig. Iets om aan te denken als je in december een kerstboom in huis haalt. Helemaal als je een afgezaagde boom in een standaard zet die je moet vullen met water. Zorg dat je kat er niet van kan drinken. Voer- en drinkbakjes zet je liever niet te dicht bij de kerstboom.
Tot slot een kamerplant die je niet in huis moet halen als je een kat hebt: Dieffenbachia. Het is bekend dat er katten zijn overleden na het eten van deze plant. Meer weten over welke planten, struiken en kruiden giftig zijn voor je kat? Een handig overzicht vind je op www.katimo.nl of op www.kattenplaza.nl.

Schoonmaak-, bestrijdings-, andere (chemische) middelen

Het lijkt een open deur, toch komt vergiftiging met een middel uit deze categorie regelmatig voor. Met antivries bijvoorbeeld. Zelfs het kleinste drupje kan fataal zijn. Heb je de ruitensproeier van je auto bijgevuld, was je handen heel goed!
Waar je misschien niet bij stilstaat, is dat je kat slakkenkorrels, muizen- of rattengif behalve rechtstreeks ook via het te bestrijden dier binnen kan krijgen. Je plaatst het gif zo dat je kat er niet bij kan. Maar als je kat even later een vergiftigde muis vangt en hem vervolgens op eet, dan gaat het alsnog mis. Verder geldt eigenlijk voor alle ongediertebestrijdingsmiddelen dat je kat er ver vandaan moet blijven.
Tot slot nog een veelvoorkomende vergiftiging die het vermelden waard is: die met tabak. Shag, sigaretten, restantjes in de asbak: zorg dat je kat er niet bij komt. Een uitgebreid overzicht van alles wat giftig is voor jouw kat vind je op www.katimo.nl.

Kans op vergiftiging is reëel

Misschien denk je nu ‘mijn kat is heel kieskeurig. Die eet of drinkt niet zomaar iets’. De meeste katten zijn kieskeurige eters. Maar ze zijn ook vreselijk nieuwsgierig. Ze proberen toch vaak iets uit. Daarnaast kan je kat ook vergif van zijn pootjes of vacht oplikken tijdens een wasbeurt. Weet hij veel dat hij door of langs iets ongezonds is gelopen. En zoals eerder vermeld: een vergiftigde muis is voor je kat gewoon een lekkere muis: hij eet hem zo op. De kans op vergiftiging is dan ook echt reëel. Het komt niet voor niets zo vaak voor.

Vermoed je vergiftiging?

De symptomen van vergiftiging zijn afhankelijk van het soort gif en daardoor nogal divers. Onderstaand zie je waar gif op in kan werken met de mogelijke verschijnselen daarbij:
– Hersenen: spiertrillingen, coördinatieproblemen, aanvallen, prikkelbaarheid, lusteloosheid of coma)
– Ademhaling: hoesten, niezen of moeite met ademhalen
– Huid: ontsteking of zwelling
– Lever: geelzucht of braken
– Nieren: meer drinken, minder eetlust en gewichtsverlies
– Algemeen: diarree, braken, bleke tong & tandvlees
(Bron: LICG ). Meer weten? Download de folder ‘vergiftiging bij huisdieren’ van het LICG.

Wat te doen bij vergiftiging

Weet je of vermoed je dat je kat vergiftigd is? Wacht geen seconde en ga naar je dierenarts. Heeft die op dat moment geen dienst? Ook al is het midden in de nacht: wachten is geen optie! Ga naar een dienstdoende arts of spoedkliniek. Het wel of niet meteen (be)handelen is in dit soort situaties vaak het verschil tussen leven en dood. Bel of laat iemand bellen dat je onderweg bent met je vergiftigde kat. Dan kan je kat bij binnenkomst direct geholpen worden.
Je kunt eventueel zelf eerste hulp verlenen. Op deze giflijst zie je wat te doen – wel of niet laten braken, water laten drinken, norit geven, etc. – bij vergiftiging met de betreffende stof. Doe dit echter nooit als je niet 100% zeker weet om welke stof het gaat! En ga altijd – ook na het verlenen van eerste hulp – met bloedspoed naar een dierenarts!!

Heb jij wel eens iets als vergiftiging, opsluiting in de wasmachine, of wat dan ook met je kat meegemaakt? Hoe kwam je er achter, wat heb je gedaan en hoe liep dit af (hopelijk goed!)? Deel jouw verhaal met ons!


Dit artikel is 11.763 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

"Home is where fur sticks to everything but the cat" | bij mij thuis is dat fur x 7, oftewel haar van zeven katten | ik probeer zwervende katten te helpen en vermiste katten thuis te brengen (zie mijn blogs) | dat maakt mij een uhh…kattenvrouwtje | maar ik ben nog meer (die zeven voerbakjes moeten gevuld worden) | Onder de naam MOOFF help ik ondernemingen met het vormgeven van / invulling geven aan hun externe communicatie.