Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Hallo,

Ik heb twee katers, via het asiel uit een nestje. Zij zijn heel groot geworden waardoor ik denk dat de moeder gedekt is door een Maine Coon omdat dit ook aan de karaktereigenschappen te zien is. Zij krijgen 2x per dag te eten, ‘s ochtends en ‘s avonds. Het zijn binnenkatten, want ik woon in een flat.
Een van mijn katers eet ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat alles wat hij kan. Hij bijt boxers, sokken en joggingbroeken door. Wij kunnen helemaal niets laten slingeren want hij bijt het door.
Heeft u enig idee wat dit kan betekenen?

Met vriendelijke groet,

Lilian Root

Het antwoord

Beste Lilian,

Van nature eten katten meerdere keren per dag een kleine portie. Het kan dus zijn dat je kat simpelweg honger heeft, omdat er een te lange periode tussen zijn maaltijden zit. Hij schrokt snel zijn eten naar binnen als hij gevoerd wordt, met als gevolg dat hij nog langer moet wachten op zijn volgende eetmoment.

Je kunt dit oplossen door hem zijn eten in meerdere kleine porties verdeeld over de dag te geven.
Je kunt hem ook zijn eten in een voerpuzzel geven in plaats van in een voerbakje. Het idee erachter is dat hij meer moeite moet doen, sneller verzadigd is en dus minder snel honger zal krijgen. Voerpuzzels kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken. Tik de term ‘voerpuzzel’ in Google in en je zult veel suggesties vinden.

Een andere mogelijkheid is dat je kat zich verveelt. Tips om hem meer te doen te geven vind je hier.
Het kan overigens ook nog zijn dat er een erfelijke aanleg meespeelt.

Succes met je kater!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 6.243 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.