Sinds Zorro een blaasontsteking heeft gehad, is zijn stofwisseling ontregeld. Dat zie je en voel je aan zijn vacht. Die is plakkerig en vettig en gaat snel klitten. Tijd voor actie!

Zorro doet zijn naam eer aan: net als de Spaanse held is hij altijd helemaal in het zwart gekleed. Zijn kostuum, inclusief, ‘cape, masker en hoed’, is zijdezacht en imponerend. Als degen gebruikt hij tien vlijmscherpe nageltjes. Die zet hij met veel succes in als er ongewenste gasten in de vorm van muizen of vogeltjes in zijn territorium weten door te dringen.

Klitten in het kostuum

Hoe zacht zijn kostuum ook is, toch voel ik harde klitten, vooral achter op zijn rug. Verder zit er veel stug oud haar tussen de korte zwarte haren van deze vijfjarige huis-tuin-en-keukenkater. Ook voelt zijn vacht vettig en plakkerig aan.

Speciaal voer

De eigenaren vertellen dat Zorro speciaal aangepast voer nodig heeft. De dierenarts heeft dat voorgeschreven vanwege zijn blaasgruisprobleem. Dit speciale voer houdt de zuurgraad van zijn urine op peil. Is deze zuurgraad te hoog, dan kan het zoutgehalte in de urine zo hoog worden dat het zout kristalliseert.

Mengen mag niet

Op de verpakking stond dat ze deze brokjes hoogstens een halfjaar mochten gebruiken. De baasjes dachten dat ze na die periode wel weer gewone brokjes konden voeren. Dus eerst maar mengen met de oude brokjes om langzaam af te bouwen. Maar Zorro deed niets meer op de bak en zijn vacht werd steeds doffer en vetter. Ook ontstonden er klitten in de vacht die er niet uit te kammen waren. De dierenarts constateerde een blaasontsteking. Hij schreef de speciale brokjes voor Zorro’s hele verdere leven voor.

Ook de vette huid kwam omdat hij ander voer kreeg. Daarom werkten zijn nieren niet goed en zaten er te veel afvalstoffen in zijn bloed. Nadat Zorro weer speciale brokken kreeg om de blaasontsteking en eventueel aanwezig blaasgruis op te lossen, ging het weer stukken beter met hem.

Scheren

Nu het ‘van binnen’ weer veel beter gaat met Zorro, ga ik met ‘de buitenkant’ aan de slag. Ik probeer de dikke klitten eruit te scheren. Dat werkt het snelst en is niet zo pijnlijk als kammen. (Hij is wel genoemd naar een held, maar kan slecht tegen een pijntje!) Dat de dierenarts een tijdje geleden de klitten heeft onderzocht, herinnert Zorro zich nog en dat helpt niet echt mee. De paar klitten zijn snel weggeschoren en het haar zal snel weer aangroeien.

Kammen

Daarna is de rest van Zorro’s vacht aan de beurt. Het duurt een tijdje voor alle oude haren eruit gekamd zijn, maar uiteindelijk is er een hele berg uit. De broek en de staart uitkammen vindt hij niet fijn. Het is voor mij een uitdaging om zo voorzichtig mogelijk met de punt van een kam, stukje bij beetje de haren los te kammen. Doel is om hem zo rustig mogelijk te houden, zo min mogelijk pijn te doen, hem af te leiden en regelmatig een pauze in te lassen met aandacht en kroelen als ontspanning.

Zorro weer de held

Na een uur is Zorro weer de held. Hij heeft zijn eerste trimbeurt heldhaftig doorstaan. De oude wol is zo zachtjes uit zijn vacht gekamd dat het niet nodig was om zijn tien degens in de strijd te gooien en een ‘Z’ als handelsmerk op mijn hand achter te laten. Net als de strijd om het blaasgruis van binnen, heeft hij het kammen van zijn kostuum aan de buitenkant glansrijk overwonnen.


Dit artikel is 4.161 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.