Veel katten zijn tegenwoordig te dik. Een kat laten afvallen is echter niet zo eenvoudig. Onderstaande tips helpen je beslist op weg.

Niet te snel afvallen

Een crash-dieet is slecht, voor mens én kat. Te snel afvallen leidt tot veranderingen in de stofwisseling, waardoor het moeilijk wordt om gewicht te verliezen. Bedenk dat afvallen bij de kat zich op een andere schaal afspeelt dan bij de mens. Een pond gewicht minder lijkt weinig. Maar een kat van 6 kilo die dat gewicht verliest is te vergelijken met een mens van 60 kilo die 5 kilo afvalt. Dat klinkt al meteen veel indrukwekkender!

Kleinere porties

Om je kat te laten afvallen moet je kleinere porties voeren. Ook hier geldt weer: 10 gram eten voor een kat is een heel ontbijt voor ons.

Maar pas op! Een veel gemaakte fout is om katten én op dieetvoer (lightvoer) én tegelijkertijd op een kleinere hoeveelheid voer te zetten. Dat resulteert in een veel te grote afname van calorieën, dus een verstoorde stofwisseling.

Agressief

Een bijwerking van een te streng dieet is een hongerige kat. Hij kan eindeloos gaan zeuren om eten, maar ook chagrijnig en zelfs agressief worden. Ik heb kattengroepen uit elkaar zien vallen door te strenge diëten.

Schrokken

Kleinere porties en hongergevoel kunnen ertoe leiden dat een kat gaat schrokken. Je kunt dit voorkomen door zijn eten in een voerpuzzel te doen. Dit kan zowel met blikvoer als met brokken. Doordat de kat langzamer moet eten, is hij bovendien sneller verzadigd.

Als een kat gewend is dat er de hele dag brokjes klaar staan, kun je hem niet ineens twee keer per dag gaan voeren. Maak er dan minimaal vier kleinere porties per dag van.

Meer bewegen

Een kat die veel beweegt, zal meer calorieën verbruiken en dus afvallen. Hele dikke katten zijn niet makkelijk tot spelen te verleiden, dus zul je inventief moeten zijn. Maak de speelmomenten niet te lang, zodat de kat het ook een tweede keer nog leuk vindt.

Gooi bijvoorbeeld één van de maaltijden brokje voor brokje door de kamer. Dat betekent extra beweging en de kat zal zeker gemotiveerd zijn. Dit is trouwens ook leuk voor katten die niet te dik te zijn!

Heb jij goede tips om je kat te laten afvallen? Schrijf ze dan in een comment!


Dit artikel is 3.715 keer gelezen | Geschreven door