Een waargebeurd verhaal waar elke kattenliefhebber over na zou moeten denken. Al redden we er maar één kattenleven mee, dan is het de moeite waard!

Zomer

Het was op een zomermiddag in juni. In de tuin van de familie De Wit (gefingeerde naam) sliep de oude Tigi onder de appelboom. In zijn jonge jaren had de kat de gekste sprongen gemaakt om de rondfladderende vlinders te pakken. Nu was hij moe. Zijn soepele lijf van weleer was stram geworden en er zat een grote bult tussen zijn schouderbladen. De familie De Wit zorgde goed voor hem. Ze brachten hem zelfs regelmatig naar Utrecht om de bult te laten behandelen. Plotseling hoorde de kat een onbekend geluid en hij keek sloom op. Aan de overkant van de weg waren bouwvakkers aan het werk en eentje liep langzaam naar Tigi toe. Hij maakte sussende geluidjes. Dit stelde Tigi enigszins gerust. Hij was trouwens toch te moe om op te staan. De man aaide de kat en voelde het stramme lijf. De bult en de conditie van de kat baarde hem zorgen en hij belde de dierenambulance. Tigi werd in het geel-groene busje getild en naar de dierenarts gebracht. De dierenarts scande Tigi met een chipreader maar vond geen chip. De kat maakte op hem een ernstig zieke indruk en hij wilde graag overleggen met de eigenaar. Op websites als www.amivedi.nl en mijndieriszoek stond Tigi echter niet als vermist geregistreerd. De dierenarts maakte een afweging en besloot de zieke Tigi uit zijn lijden te verlossen. Door het spuitje stierf Tigi op die zomermiddag op de tafel van de dierenarts.

Ongeloof

Om 18:00 uur kwam de heer De Wit thuis van zijn werk. Hij verheugde zich erop nog een paar uurtjes lekker van de zon te kunnen genieten. Automatisch keek hij om zich heen of hij Tigi ergens zag liggen. De afgelopen 12 jaar was dat een vaste gewoonte geworden. Toen hij de kat niet meteen zag veronderstelde hij dat Tigi een mooi slaapplekje had gevonden. Straks als zijn vrouw thuiskomt en met het eten aan de slag gaat, dan zal hij wel tevoorschijn komen. Hij zakte onderuit op zijn stoel, nam een heerlijke koele slok van zijn biertje en sloot de ogen. Niet veel later kwam mevrouw De Wit thuis. Ook zij keek of ze Tigi zag en vermoedde, net als haar man, dat de kat zo wel naar de keuken zou komen. Tigi kwam echter nooit meer. Het echtpaar ging op onderzoek uit en hoorde al snel wat er was gebeurd. Hun lieve Tigi, die hen al van kitten af aan zoveel vreugde had gegeven, was zonder hun medeweten gedood. Ze konden het gewoon niet bevatten.

Les

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De bouwvakker, de medewerkers van de dierenambulance en de dierenarts: allen handelden, vanuit hun optiek, in het belang van Tigi. Als de bouwvakker Tigi had laten liggen, was het niet gebeurd. Als Tigi gechipt zou zijn geweest, was het niet gebeurd. Als de dierenarts navraag had gedaan bij de vindplaats, was het niet gebeurd. Als de dierenarts nog minimaal een nachtje gewacht had met de euthanasie, was het niet gebeurd. Dit laatste heeft de dierenarts uiteindelijk een waarschuwing van het veterinair beroepscollege opgeleverd.

Wat doe jij als je een zielige kat ziet liggen of een gewonde buurkat of jonge katjes zonder moederpoes? (Als de kleintjes er goed doorvoed uitzien is de kans groot dat ma op jacht is en spoedig terug komt). Is jouw kat gechipt en staat de chip op je huidige adres en telefoonnummer geregistreerd? (Een ongeluk zit in een klein hoekje. Jaarlijks ontsnappen er bijvoorbeeld vele katten uit hun reismandje tijdens vervoer van of naar de dierenarts). Het verhaal van Tigi is helaas niet uniek. Vorige maand was de 10 jarige Kiana kapot van verdriet toen bleek dat de dierenarts haar poes Babies ongevraagd euthanaseerde.

Dus:

  • Chip je kat en zorg voor een juiste registratie ervan.
  • Ga bij “zielige” volwassen katten eerst op zoek naar de eigenaar tenzij het een spoedgeval is.
  • Raak (zwerf)kittens niet aan maar bel eerst 144 voor advies.
  • Heb je zelf nog tips? Deel het met ons!

Dit artikel is 4.958 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.