Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Ik heb een moederpoes van 6 jaar. Twee jaar geleden heeft ze twee kittens gekregen en nu denk ik dat haar zoon haar zwanger heeft gemaakt. Ik heb niet eens gemerkt dat ze krols was. Nu is mijn vraag: als ze zwanger is, wat zijn de risico’s? Ze heeft al behoorlijke tepels dus ze is al een tijd ongezien zwanger. Heel slordig van mij, weet ik. Maar wat nu gedaan? Help me. Groetjes, Luga

Het antwoord

Beste Luga,

Helaas kan ik je niet helpen omdat het kwaad al geschied is. Als de poes al gezwollen tepels heeft, is het te laat om nog in te grijpen. Waarschijnlijk heb je geen andere keus meer dan de kittens geboren laten worden. Overleg voor de zekerheid toch even met je dierenarts.

Incest komt in de natuur overigens ook wel eens voor. Dit leidt gelukkig niet meteen tot dramatische gevolgen, tenzij jouw moederpoes een raskat is uit lijnen waar al meer inteelt heeft plaatsgevonden.

In elk geval moet je de kater nu onmiddellijk laten castreren. Ik kan alleen maar hopen dat hij een binnenkat is, want anders is de kans erg groot dat hij de afgelopen anderhalf jaar menig ongewenst nestje veroorzaakt heeft. En dan heb ik het niet eens over de – allesbehalve denkbeeldige – kans dat hij aids heeft opgelopen door gevechten met andere katers.

Als er inderdaad een nestje geboren wordt, neem dan je verantwoordelijkheid en houd de kittens minimaal 9 weken in het nest. Op die manier krijgen zij tenminste een goede start. Zodra het kan moet ook de moederpoes gecastreerd worden.

Katten die aan elkaar verwant zijn, mogen nooit of te nimmer ongecastreerd samen blijven. Bedenk dat poezen vanaf vier maanden zwanger kunnen worden, en dat katers vanaf die leeftijd kunnen dekken!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 6.240 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.