Als je een kat overneemt van iemand die er niet goed genoeg voor kon zorgen, wil je hem de allerbeste start geven. Dus een vachtverzorging mét bad door een kattentrimster.

Sophie is een bofkont. Om twee redenen. De eerste reden is dat ze sinds vier maanden een gouden mandje heeft in een heerlijk appartement met twee mensen die haar alle liefde en aandacht willen geven die ze nodig heeft. Daarvoor woonde ze in een huis waar de bewoners weinig aandacht aan haar konden geven. Ze was niet alleen van binnen ongelukkig, maar ook met de buitenkant was het droevig gesteld: klitten en doffe, plakkerige haren.

De tweede reden is dat ze vandaag gewassen wordt met Chubbs Bars-zeep. Dit is een speciale shampoo in zeepvorm voor katten (en honden). De zeep is uitgevonden door Danelle German, de oprichter en voorzitter van het National Cat Groomers Institute in de Verenigde Staten. Onlangs was zij voor het eerst in Nederland om kattentrimmers kennis te laten maken met haar manier van vachtverzorging. Ik was met mijn eigen Maine Coon Yoshi deelnemer aan de workshop. Met een van haar zepen mag ik vandaag Sophie wassen.

Eerst nagels knippen

De nagels van Sophie zijn erg lang. Haar vorige eigenaren hadden weinig tijd voor haar en wisten niet hoe je nagels moet knippen. Het nieuwe personeel wil dit wel graag leren. Omdat het mijn eerste bezoek is, vindt Sophie het een beetje spannend allemaal. Maar na een beetje kroelen en aaien is knippen geen probleem meer: de lange nageltjes liggen snel op de trimtafel!

Eerst ontwollen

Sophie is een Pers van zeven jaar oud. Ze werd voorheen wel gekamd, maar te weinig. Ze had laatst wel heel veel klitten en daarom zijn haar flanken kaalgeschoren door de dierenarts. Haar nieuwe baasje haalt regelmatig plukken haar uit haar vacht, maar er zit nog heel veel oud haar in. Dit kam ik er eerst voorzichtig uit.

Badderen maar!

Badderen kan hier gewoon in de gootsteen in de keuken. Handdoeken, föhn en zeep liggen al klaar.

Met lauw water uit de kraan en uit een glazen fles maak ik Sophie helemaal nat. Ze vindt water niet erg, maar dat klettert wel naar beneden. Dat geluid vindt ze een beetje spannend. Daarom gebruik ik vooral de fles.

Ik zeep haar in met de originele Chubbs Bars-zeep. Al wrijvend bereik ik elke haar tot op de huid. Zo ontvet ik de haren en de huid. Meteen al voelt ze heerlijk zacht aan.

Met lauw water uit de kraan en uit de fles spoel ik alle zeep uit de vacht. Dan zeep ik haar nogmaals in om alle ongerechtigheden te verwijderen. Daarna spoel ik de vacht extra goed uit, zodat de laatste resten zeep door de afvoer gaan.

Blazend drogen

Een natte kat heb je niet zomaar droog. Met een waterblazer gaat het heel snel. Het is een soort föhn die het water uit de vacht blaast. Daarmee ben je snel het meeste vocht al kwijt.

Helaas moet ik het vandaag met de föhn van het personeel doen. Daardoor duurt het wat langer voordat Sophie echt droog is. Ik heb haar helemaal in een handdoek gewikkeld en föhn haar vanaf de achterkant op de lauwe stand. Een warme stand is voor katten gauw te warm. Haar kopje ligt ook onder de handdoek, zodat de luchtstroom daar niet overheen blaast. Zo blijft ze rustig liggen.

Kammen en klaar

Als ze vrijwel droog is, zet ik haar weer op de trimtafel. Nog even ga ik met de kam door alle haren van haar vacht. Die voelt nu heerlijk zacht aan, zonder dat de haren aan elkaar plakken, en mmm, heerlijk ruikt ze nu.

Na een paar snoepjes gaat Sophie op een kussen op de bank zitten. Ze heeft zich prima gehouden en mag nu nagenieten van een heerlijke vachtverzorging!

Haar nieuwe personeel is ook helemaal tevreden. We plannen de volgende badbeleving midden in de zomer.


Dit artikel is 4.341 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.