Een kat in huis is gezond. Voor iedereen, maar met name voor ouderen. Waarom zijn er dan zo weinig katten in zorginstellingen voor ouderen?

Gezond voor lichaam en geest

Onderzoeken tonen aan: Een kat kan een positieve invloed hebben op het lichamelijk en geestelijk welbevinden van ouderen. Een kat laat je lachen, verlaagt stress, bloeddruk en cholesterol, vermindert eenzaamheid, biedt troost, geeft een (nieuw) doel in het leven, iets om voor te zorgen en voor op te staan en een gespreksonderwerp waardoor ouderen met huisdieren vaak sneller contact maken met andere mensen. Er is ook onderzoek gedaan naar het effect van katten op mensen met dementie op een gesloten afdeling. Vier maanden later bleek dat de bewoners op de afdeling met de katten alerter bleven in vergelijking met de controlegroep. De hulpbehoevendheid van deze bewoners nam dus niet toe, in tegenstelling tot die van de ouderen op de controleafdeling. Verder zag je op de ‘kattenafdeling’ meer plezier (lachen en glimlachen). De sfeer werd daardoor huiselijker, waardoor ook bezoekers en verzorgers zich prettiger voelden.

Wat is het probleem?

Katten van nieuwe bewoners worden vaak wel toegelaten in zorginstellingen, maar alleen als de eigenaar er zelf voor kan zorgen. De eigenaar gaat echter niet voor niets naar een zorginstelling. Hij of zij heeft zorg nodig! Het is wenselijk dat er bij opname van de oudere meteen afgesproken wordt wie er voor de kat zorgt als de eigenaar dat zelf niet (meer) kan. Bijvoorbeeld via een huisdiercontract. Dit wordt nog maar zelden gedaan. Ook is er niemand die de gezondheid van de kat in de gaten houdt en zorgt voor bijvoorbeeld vaccinaties, ontvlooien en ontwormen. Voor ouderen met een lager afweersysteem kan dit problemen met de gezondheid geven. Het personeel geeft daarnaast ook aan dat het grootste probleem vervuiling en stank is.

Wat moet er gebeuren?

Uit onderzoek blijkt dat de zorg voor dieren in zorginstellingen beter geregeld moet worden. Allereerst moet per kat bekeken worden of die geschikt is om in een instelling voor ouderen te wonen. De kat mag onder andere niet agressief zijn. Er moet bekeken worden of de omgeving geschikt is voor een kat. Vervolgens moet in een huisdierencontract de verzorging en verantwoordelijkheid worden vastgelegd. Ook periodieke controles en (preventieve) medische behandelingen moeten geregeld worden. Helaas is er meestal niet genoeg geld of mankracht om dit te realiseren, maar onderstaand filmpje laat zien dat het wel mogelijk is.

Wat kan jij doen?

Vind je ook dat er meer kansen moeten komen voor katten in zorginstellingen voor ouderen? Meld je dan aan als vrijwilliger. Door af en toe een handje te helpen kan je ervoor zorgen dat ouderen en katten langer van elkaar kunnen genieten. De kat, die vaak al vele jaren bij de eigenaar woont, belandt dan niet in het asiel. Gezien de meestal wat hogere leeftijd van het beestje zijn de kansen voor herplaatsing vanuit het asiel helaas niet groot. Dit is overigens geheel onterecht. Niets geeft meer voldoening dan een oudere kat te adopteren. Een zorginstelling die niet het geluk heeft dat een nieuwe bewoner een kat meebrengt kan zelf ook een oudere kat adopteren uit het asiel. Als er maar iemand is die er voor zorgt. Er komen steeds meer projecten met dieren in de gezondheidszorg.  Projecten zoals hier omschreven vallen onder AAA, Animal Assisted Activity. Vraag er eens naar bij jou in de buurt, google het of kijk op websites als AAIZOO, ZorgDier, PET of kattenadvies. Meestal worden hier honden voor ingezet maar ook paarden, dolfijnen, boerderijdieren en dus ook katten. Met een beetje hulp van jou is de eigenaar blij en zijn de katten dat ook. Een echte win-winsituatie!


Dit artikel is 5.456 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.