Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth,

Ik heb een 4-jarige gecastreerde kat 2,5 jaar geleden uit het asiel gehaald. Hij is op straat gevonden, maar zou volgens de medewerkers een prima binnenkat zijn. Dino (de kat) en ik zijn 2 keer verhuisd en we hebben nu een tuin. Hij bleef altijd netjes binnen de schutting, maar was wel altijd op zoek naar een uitweg. Totdat hij die een keer vond en een middag in de wijk heeft rondgelopen.
Dino mauwde al veel, maar nu houdt hij niet meer op. Ik en mijn partner dachten ‘geen aandacht geven, de aanhouder wint’, maar dat is na 3 weken nog niet opgehouden. Wij moeten over een aantal maanden weer verhuizen, met het risico dat we in een flat terecht komen, waardoor Dino niet meer naar buiten kan. We zijn dus bang dat wanneer we hem nu buiten laten, hij straks misschien helemaal ongelukkig wordt.
We weten niet meer wat we moeten doen, hij mauwt erg veel. Heb je misschien tips voor ons en wat kunnen we het beste doen in deze situatie?
Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,
Celine

Het antwoord

Beste Celine,

Dit is een hele lastige situatie! Blijkbaar denkt Dino toch anders over een verblijf binnenshuis dan de asielmedewerkers ingeschat hebben.

Het is helaas niet altijd mogelijk om van een buitenkat een binnenkat te maken, maar tot voor kort was dat bij jullie geen probleem. Als de kans groot is dat jullie weer op een flat komen te wonen, is het inderdaad beter om hem nu niet meer naar buiten te laten.

Dino moet voorlopig binnenshuis voldoende uitdaging krijgen. Denk daarbij aan veel spelen en veel afwisseling in speeltjes. Daarnaast ook regelmatig nieuwe prikkels aanbieden. Dit laatste kan in de vorm van kartonnen dozen, maar dit kan ook door verschillende soorten (zelfgemaakte) voerpuzzels aan te bieden. Voldoende klimmogelijkheden in huis, zoals klimpalen en/of plankjes langs de muur, zijn eveneens belangrijk. Kortom: zorg dat Dino binnen genoeg te beleven heeft, zodat de buitenwereld langzamerhand zijn aantrekkingskracht gaat verliezen.

Het is prima dat jullie hem negeren (mits je dat ook consequent doet!), maar je moet tegelijkertijd tegemoet komen aan de behoeftes die ten grondslag liggen aan het miauwen.
Mocht je met deze tips niet verder komen, dan kun je altijd contact met me opnemen voor aanvullend advies.

Veel succes met Dino!
Liesbeth

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.498 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.