Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste mevrouw, ik heb een kater van net 3 jaar. Hij is lief en aanhankelijk maar miauwt verschrikkelijk veel en dit is super irritant. Wat moet ik doen? Ik kan er niet meer tegen en de buren klagen er ook over.

Het antwoord

Miauwen is in principe aangeleerd gedrag: als de kat miauwt, praten wij terug. Op die manier leert de kat al snel dat miauwen de beste manier is om aandacht te vragen. In dit artikeltje op Cattish schreef ik al eerder over miauwen.
Gaat een kat echter veel of vaak miauwen, dan is dat meestal minder leuk.

Ik heb helaas te weinig informatie om te kunnen zeggen wat u moet doen. Katten kunnen miauwen als ze honger hebben, als ze naar buiten willen, in de ochtend of nacht als ze zich vervelen. Kortom: veel redenen om dit gedrag te vertonen.

In het algemeen is het belangrijk om het miauwen consequent (!) te negeren en de kat aandacht te geven op momenten dat hij stil is. Verder hangt het van de reden af: is het verveling, dan is meer spelen een oplossing. Is de kat eenzaam, denk dan aan een andere kat erbij.

Mocht u er niet uitkomen, kunt u contact opnemen met een ervaren en gediplomeerde kattengedragsdeskundige. Deze kan u helpen het probleem op te lossen voordat de relatie tussen u en uw kat (of u en uw buren) beschadigd raakt.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.668 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.