Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Wij hadden 2 Heilige Birmanen. Helaas hebben we afgelopen zaterdag het meisje moeten laten inslapen, omdat ze ziek en helemaal op was. Haar broer hebben we meegenomen naar de dierenarts en dat heeft best geholpen, hij is minder op zoek naar haar. Eten doet hij minder dan ervoor en echt slapen doet hij niet, hij kijkt veel naar de deur in de hoop dat ze weer binnen komt.

Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat hij niet eenzaam wordt, ik vind het zo’n zielig gezicht.

Met vriendelijke groet,
Chantal Beemster

Het antwoord

Beste Chantal,

Allereerst sterkte gewenst met het verlies van jullie poes.
Katten kunnen rouwen na het overlijden van een andere kat. Hoe dat eruit ziet, verschilt per kat. Niet meer willen eten en rusteloos gedrag vallen zeker onder tekenen van rouw.

Het beste is om zo normaal mogelijk tegen hem te doen. Extra aandacht kan natuurlijk geen kwaad, maar overdrijf hier niet in. Katten voelen haarfijn aan dat dingen anders zijn in huis en te veel extra aandacht kan argwaan wekken bij de kat. Probeer vaste routines met hem op te bouwen in de vorm van meerdere spel- en knuffelmomenten op een dag. Ook al lijkt hij nu niet te willen spelen, blijf proberen totdat het kwartje valt.

Geef de kat de tijd minimaal een paar weken om weer tot zichzelf te komen. De duur van rouwperiode scheelt van dier tot dier.
Blijft hij echter hardnekkig rouwen of blijft hij zo weinig eten, dan kun je overwegen om een nieuwe kat erbij te nemen zodat hij niet wegkwijnt.

Hartelijke groet
Liesbeth

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.892 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.