Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Hallo,

Wij hebben drie katten: broer, zus en later nog een stiefzusje, die als kitten van vijf weken al over straat liep. Het contact tussen de twee zussen ging redelijk maar grote zus was wel de baas. Sinds Moederdag heeft het stiefzusje een nestje van vier kittens. We hebben haar zeker twee dagen apart gehouden. Daarna wilde ze graag af en toe naar buiten. Dat ging redelijk tot afgelopen zondag, toen vlogen de zussen elkaar aan. Of eigenlijk vloog moederpoes de ander aan. We houden de moeder en haar kittens apart, naar geven de katten wel ‘s avonds samen eten, zodat ze elkaar niet uit het oog verliezen. Dit gaat dus eigenlijk niet meer, omdat moeders nu steeds achter het andere vrouwtje aanzit. Het mannetje wordt wel geaccepteerd.
Wat is het beste wat we kunnen doen? Het lijkt me voor de kittens niet goed om in een kamer apart op te groeien. En ik vraag me af of ze straks, wanneer de kleintjes weg zijn, weer normaal met elkaar overweg kunnen.
Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet, Ilse Kuiper.

Het antwoord

Beste Ilse,

Een moederpoes zit vol hormonen die er voor zorgen dat ze haar kittens koste was kost wil verdedigen. Ik raad je aan om de twee poezen volledig gescheiden te houden, totdat de kittens groter zijn of ergens geplaatst zijn. Zo kunnen ze allebei tot rust komen en kan de moederpoes zich zonder stress op haar kleintjes concentreren.

Katten vinden het niet per se gezellig om samen te eten, want katten zijn solitaire jagers en dus ook solitaire eters. Daarnaast hebben katten een uitstekend geheugen, dus ze zullen elkaar heus niet zo snel uit het oog verliezen. Ze horen en ruiken elkaar immers nog steeds, ondanks dat ze gescheiden zijn. Als de katten steeds aanvaringen hebben, is de kans juist groter dat het helemaal niet meer goed komt.

Laat de kittens vooral door het huis lopen, desnoods zonder moederpoes. Ze moeten hun omgeving en de andere katten leren kennen en wennen aan geluiden en bewegingen in huis. Je hebt gelijk dat dit essentieel is voor hun socialisatie.
Eventueel kun je ook de andere poes apart zetten, zodat moeder en kittens een deel van de dag ongestoord kunnen rondlopen.

Of de twee poezen daarna weer samen verder kunnen, kan ik niet voorspellen. Ik zou in elk geval ervoor zorgen dat deze poes gecastreerd wordt om herhaling te voorkomen.
Voor een gedetailleerder advies voor nu of als de katten problemen blijven houden, kun je contact opnemen met een ervaren kattengedragstherapeut, liefst een die ook fok-ervaring heeft.

Hartelijke groet, Liesbeth

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.



Dit artikel is 4.723 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.