In de serie “10 vragen aan”, beantwoordt deze keer Lydia de 10 vragen. Wil je ook de 10 vragen beantwoorden? Vul dan het formulier in

Hoeveel katten heb je nu?

7

Hoe oud was je toen je je eerste kat had?

25; ik heb altijd veel van katten gehouden, maar van mijn ouders mocht ik nooit een huisdier hebben (vonden ze vies, onhygiënisch etc.). Toen ik na mijn studie echt eigen woonruimte kreeg, met een eigen voordeur en eigen voorzieningen, heb ik een kat in huis gehaald. Sindsdien hebben katten altijd deel uitgemaakt van mijn leven en al snel had ik er meer dan 1………… Inmiddels ben ik 58 en ik kan mijn leven niet voorstellen zonder katten!

Hoe heet je kat/heten je katten?

Mijn Abessijn heet Fin (een kastraat van 11 jaar oud), mijn pikzwarte asielpoes heet Ariël, zij is ook 11 jaar oud, en verder heb ik nog 5 Turkse angora’s (inmiddels allemaal gecastreerd), de gezusters Sophia en Nora, allebei 10 jaar oud, mijn kater Timur (bijgenaamd “de timmerman”) van 9 jaar oud en 2 dochters van Sophia en Timur, genaamd Amy en Izabel, zusjes van 8 jaar oud.

De turkjes vormen een zeer hechte familie, vooral Timur is nog steeds stapelgek op zijn dochters, ze mogen alles van hem. Sophia is een meester-inbreker die zelfs kinderslotjes open weet te peuteren, Nora heeft als hobby wasgoed van de zolder af 2 trappen naar beneden sjouwen, luidkeels mauwend. Amy is een borstelmaniak die niets liever doet dan zich laten kammen en borstelen en Izabel kletst je de oren van het hoofd. En oh wee als je mee gaat zingen met de radio, dan legt Izabel ferm een poot tegen je lippen: vals gezang kan zij absoluut niet velen!

Fin is een uiterst intelligente eigenheimer met een passie voor boter en eieren, en de timmerman kondigt alles wat hij doet aan met kleine kreetjes. Zijn poten lijken wel uitgerust met zuignappen, zo weet hij zich aan je vast te klauwen in wat voor een onmogelijke houding ook. Een schootzitter en nekhanger bij uitstek.

En Ariël? Een zeer bescheiden, aristocratisch ogende zwarte prinses met een zachte stem en beeldschone groene ogen. Zal nooit op schoot komen zitten maar je bent dolgelukkig als zij ‘s ochtends vroeg haar fijne neusje in je hals begraaft om je te wekken…….

Wat is hun favoriete speeltje?

Van alles en nog wat: een wasknijper of haarspeldje, leuk om mee te voetballen. Propjes papier en stukjes touw, doppen van limonadeflessen (die kletteren zo leuk over de tegelvloer in de keuken). Speeltjes uit de dierenwinkel vinden ze niet boeiend.

..en hun favoriete speelplek?

Hebben ze niet. Het hele huis en de achtertuin is hun playground.

Ga je nog wel eens zonder kattenharen de deur uit?

Nee, maar dat zal me een worst wezen….. ik laat thuis elke dag een robotstofzuiger lopen, mensen die op bezoek komen zijn altijd verbaasd als ik zeg dat ik 7 katten heb, want mijn huis is netjes en schoon, er liggen geen bendes met haren en de kattenbakken maak ik meermaals per dag schoon, dus je ruikt ook niks.

Raskat, asielkat of maakt niets uit-kat?

Een kat is een kat is een kat……. maakt niet uit. Dat ik 6 raskatten heb, is puur toeval. Ze kwamen op mijn pad…

Waar slaapt jouw kat het liefste?

Bij mij op bed, in de vele klimpalen die door het hele huis staan en op de bank. Lekker zacht, lekker “hoog en droog” en lekker warm. Overdag lekker in het zonnetje (de tuinstoelen zijn favoriet) of op de vensterbank voor het raam. Ze houden allemaal van beschutting en warmte.

Zacht voer of brokjes?

Ze krijgen beide. Als het maar holistisch is, zonder toegevoegde E-nummers (dat vind ik belangrijk, hun zal het worst wezen). Ook vers runderhart en gekookte kabeljauw of zalm eten ze graag. Ariël lust geen vis, behalve tonijn uit blik. Timur is een brokjesfanaat en Sophia krijgt, sinds zij een hele zware operatie heeft ondergaan en daarna aan moest sterken, kleine blikjes kipfilet in eigen sap, tonijn met garnaaltjes, kippenborst met kwarteleitjes en meer van dat soort exquise hapjes.

Het is vaak hectisch rond etenstijd, ze hebben allemaal hun eigen bakje en hun eigen plekje maar uiteraard probeert iedereen bij een ander te jatten, want dat is een leuke sport. Ik loop als politie-agent rond om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar eigen bakje leeg eet en niet dat van een ander erbij. Pas als alle katten klaar zijn met eten, ga ik aan mijn eigen hap beginnen…..

Jouw tip voor andere kattenmensen…

Als je meerdere katten hebt, zorg dan voor voldoende kattenbakken, mandjes en drinkfonteintjes verdeeld over het hele huis. Dan kan iedereen zich van tijd tot tijd ook terugtrekken op een favoriet plekje. En wil je niet dat je kat(ten) op de bank of op bed liggen: neem dan alsjeblieft geen kat.

Wil je ook de 10 vragen beantwoorden?

Doe dat dan hier.


Dit artikel is 2.713 keer gelezen | Geschreven door