Je hebt van die dingen die je maar net moet weten. Ook als het om (het verzorgen van) je kat gaat. Daarom heb ik een aantal katten-weetjes op een rijtje gezet.

1. Eten & drinken

Goed eten en drinken is natuurlijk belangrijk voor de gezondheid van je kat. Met deze tips zorg je voor ideale omstandigheden:

  • Geef water in een keramische of RVS drinkbak, niet in een plastic variant: als je zelf wel eens water uit bijvoorbeeld een plastic bidon hebt gedronken, dan weet je vast hoe vreemd dit smaakt en ruikt. Je kat heeft een beter reukvermogen en ervaart dit dan ook in overtreffende trap. Grote kans dat hij zijn neus ophaalt voor water uit een plastic bak.
  • Jouw huistijger heeft zijn eet- en drinkplek – net als alle andere katachtigen – het liefst niet vlak naast elkaar.
  • Zet eet- en drinkbak nooit in de buurt van de kattenbak.
  • Eten en drinken doet je kat graag in alle rust. Zet het neer op een plek waar geen drukte is en niet steeds iemand langs loopt.
  • Heb je meerdere katten en krijgen die bijvoorbeeld natvoer op een vast tijdstip? Zet hun bakjes dan niet te dicht naast elkaar. Je katten houden van privacy tijdens het eten. Ook al vinden ze elkaar nog zo leuk.
  • Plaats meerdere waterbakken in huis: hoe vaker je kat water tegenkomt, des te meer hij drinkt. Veel katten zijn namelijk geneigd te weinig te drinken.
  • De meeste katten houden van een goed gevulde, ruime drinkbak. Zo ruim dat hun snorharen de rand van de bak niet raken tijdens het drinken. Zelf heb ik keramische drinkbakken voor honden staan: ideaal!
  • Ververs het water iedere dag en maak de bak goed schoon. Zeker als je vloerverwarming hebt of het in huis warm is, ontstaat heel snel een vieze, slijmerige laag aan de binnenkant van de bak. Niet zo fris!
  • Een voerbakje was je iedere dag af (of doe je in de vaatwasser): het is een bron van bacteriën. Zeker als je natvoer geeft, is het bakje na het eten gewoon vies.

2. De reismand

Van sommige reismanden vraag ik me serieus af waarom die verkocht worden. Zo liepen mijn vriend en ik een paar jaar terug achter een vrouw met de fiets aan haar hand. Achterop had zij een reismand, inclusief kat. Het was zo’n rieten mand met een soort van stop om het deurtje mee dicht te doen. Bij ieder hobbeltje schoof die stop een stukje terug. Ik zei ‘dit gaat mis’ en ik had het nog niet gezegd of dat deurtje springt open en de kat vliegt eruit. Gelukkig stonden wij beiden op scherp en konden wij de kat pakken om hem snel weer terug in de mand te zetten. Want anders was deze vrouw haar kat kwijtgeraakt langs een hele druk weg in Amsterdam.

‘Een kat in het nauw maakt rare sprongen’. Hou daar vooral rekening mee als je kat niet zo van het reizen is. Zorg voor een stevige, goed afsluitbare reismand (transportbox) waar een kat zichzelf niet uit kan bevrijden. Een ander voorbeeld van ‘waarom verkopen ze die dingen?’ is de reistas. Deze is niet voor iedere kat geschikt. Sommige katten verroeren geen vin in zo’n ding, maar anderen worden helemaal wild. Een reistas – enkele uitzonderingen daargelaten – is niet bestand tegen de lange, scherpe nagels van je kat.  Naast stevigheid en een goede afsluitbaarheid, is de grootte van de reismand ook belangrijk. Het is voor je kat wel zo fijn als hij in de box kan staan en zich normaal om kan draaien. Zeker als hij langere tijd in de reismand door moet brengen.

3. Kat in het bakkie

Is het iedere keer een gevecht om je kat in de reismand te krijgen? Sla een handdoek om je kat heen zodat hij geen kant meer op kan en doe hem met handdoek en al in de reismand. Wat in sommige gevallen ook helpt: de reismand een dag van tevoren klaarzetten. Tegen de tijd dat je met je kat op pad moet, is hij gewend aan de aanwezigheid van de reismand. Je kunt je kat dan veel makkelijker pakken.

Om de reis-stress enigszins te beperken kun je een grote handdoek of plaid over de reismand heen doen zodat je kat niets ziet. Zo sluit je hem voor alle zichtbare indrukken van buiten af die de stress alleen maar verergeren. Er zijn ook speciale hoezen voor om de reismand te koop. Echt, het helpt!

4. De kattenbak

De regel is één kattenbak per kat plus één extra. Met zeven katten thuis zou ik er dus acht moeten hebben. Nou nee: acht bakken in huis vind ik wel heel erg veel. Het logische gevolg is dat ik mijn vier bakken om de dag helemaal leeg haal en de andere dag uitschep. Daarnaast reinig ik de bakken eens in de zoveel tijd grondig met Dettol en daarna nog een keer met bleek. Het belangrijkste is natuurlijk dat je de bak schoon houdt. Niet alleen voor je kat, maar ook voor jezelf wel zo aangenaam. Over aangenaam gesproken: heb je thuis vloerverwarming, leg dan een stuk isolatiemateriaal onder de kattenbak. Dat houdt de warmte tegen en daarmee het verergeren van de kattenbakgeur.

Sommige katten houden niet van een kap op de bak. Maar als jij liever niet de hele tijd in die bak kijkt, of je een kat hebt die tegen de kap plast, dan heb je toch een probleem. Kijk eens wat je kat doet als je de klep voor de ingang van de kattenbak verwijdert. Soms is die kap dan geen enkel probleem meer.

5. Ongevaarlijk halsbandje

Een halsbandje omdoen kan gevaarlijk zijn voor je kat. Hij kan er bijvoorbeeld mee blijven hangen achter een tak of hek, of zijn poot door de halsband steken om zo in zijn bandje verstrikt te raken. Met alle gevolgen van dien. De oplossing? Doe je kat een halsbandje om met een zogenaamde ‘Snap & Easy’ zekerheidssluiting. Als hier kracht op komt te staan (trekken), springt hij meteen open.

6. Geef je kat ‘easy’ een pil

Heb jij veel moeite om je kat ontwormpillen of medicijnen te geven, dan heb je vast wel eens geprobeerd om dit verstopt in een stukje worst of iets dergelijks te geven. Mijn katten zijn daar echt nog nooit ingetrapt. Voor die katten is iets te koop: Easypill. Dit spul kneed je om de pil heen, zodat de vorm en de smaak verdwijnen. Geef dit aan je kat en hij eet het zo op. Het schijnt heel goed te werken. Misschien het proberen waard? Easypill is te koop bij de dierenwinkel of vraag ernaar bij je dierenarts.

7. Ontsmetten van kleine wondjes

Deze tip is natuurlijk niet van toepassing als je kat een grote, gapende wond heeft waarmee je naar de dierenarts moet. Maar kleine, ondiepe wondjes kun je zelf ontsmetten. Wondjes van een vechtpartij bijvoorbeeld. Sterilon en Betadine oplossing zijn allebei geschikte ontsmettingsmiddelen. Sterilon is kleurloos en veroorzaakt geen vlek als je per ongeluk morst op je kleding. Maar het prikt wel. Betadine Oplossing vlekt wel als je knoeit. Maar heeft als groot voordeel dat het niet prikt. En dat is voor je kat natuurlijk wel zo fijn. Grote kans dat je kat het ontsmetten van wondjes netjes toelaat als je Betadine oplossing gebruikt. De eerste én alle volgende keren. Met Sterilon is dat maar de vraag.

8. Kattenhol

Een kattenhol is een lekker warm, zacht, overdekt slaap- en/of verstopplekje voor je kat. Alleen aan de voorzijde is een opening. Gaat jouw kat nooit in dat super leuke kattenholletje liggen? Als je de ingang naar je toe gericht hebt staan, draai het holletje dan eens om. Met de ingang naar de muur gericht bijvoorbeeld. Aangezien je kat het lekker vindt om ongestoord, in alle rust te slapen, bevalt dat waarschijnlijk beter. Bovendien heeft verstoppen zo ook meer zin.

Heb jij een tip voor mij?

Al jaren gebruik ik dezelfde kattenbakvulling. Maar het lijkt of dit steeds meer stof afgeeft. Het slaat op mijn longen als ik de bakken vul en alles in de buurt zit onder een laag stof. Wat doet dit dan wel niet met mijn katten? Dit kan toch niet gezond zijn? En dus ben ik zoekende naar dé ideale kattenbakvulling dat stofvrij is, niet na één kattenbakbezoek door het hele huis ligt , geen smerige vlekken op de vloer geeft en ook een beetje betaalbaar is. Weet jij welke kattenbakvulling aan al deze eisen voldoet? Ik ben heel benieuwd!

Uiteraard zijn andere handige tips en weetjes ook welkom. Heb je die: reageer!


Dit artikel is 8.641 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

"Home is where fur sticks to everything but the cat" | bij mij thuis is dat fur x 7, oftewel haar van zeven katten | ik probeer zwervende katten te helpen en vermiste katten thuis te brengen (zie mijn blogs) | dat maakt mij een uhh…kattenvrouwtje | maar ik ben nog meer (die zeven voerbakjes moeten gevuld worden) | Onder de naam MOOFF help ik ondernemingen met het vormgeven van / invulling geven aan hun externe communicatie.