Met je kat naar de dierenarts. Niet iets waar ik met plezier naar uitkijk, wel noodzakelijk. Maar moet ik nu naar de kattenkliniek of naar een dierenarts?

Een keurmerk voor dierenartsen

Wanneer je een reis boekt check je even of de organisatie waarbij je boekt wel betrouwbaar is en aangesloten bij de ANVR of SGR. Nieuwe auto nodig? Veel mensen geven de voorkeur aan een dealer met BOVAG-keurmerk. Op zoek naar fair trade-producten? Iedereen herkent inmiddels wel het Max Havelaar-logo op verpakkingen en voor die nieuwe houten tuinset controleren we of het hout wel FSC is goedgekeurd.

Toch gek, dat we met zoiets waardevols als ons geliefde huisdier dan gewoon de dichtstbijzijnde dierenarts opzoeken. Hoe weten we nu of dit wel de beste dierenarts voor onze kat is? Voor dierenartsen bestaat simpelweg geen keurmerk. Er is geen enkele externe organisatie die de handelswijzen van de dierenarts controleert. Ook bestaat er helaas nog geen website om ervaringen met verschillende dierenartsen uit te wisselen. Wel bestaat er sinds kort het zogenaamde Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen. In dit register wordt bijgehouden hoeveel nascholing een dierenarts volgt. Benieuwd of ook jouw dierenarts hierbij is aangesloten? Check dan het register.

Garantie tot aan de deur

Zouden we beter af zijn bij dierenartsen met een keurmerk? Zelf denk ik dat aansluiting bij een keurmerk geen garanties biedt. Zo is deelname vaak vrijwillig, betalen deelnemers meestal een bijdrage om het keurmerk te mogen gebruiken en worden keurmerken vaak in het leven geroepen door de eigen beroepsvereniging. Hoe objectief en onafhankelijk is dit?

Een voordeel van bijvoorbeeld het CKRD-register is wel dat je als buitenstaander zelf kunt controleren of ook jouw eigen dierenarts meegaat met de tijd. Nascholing is door de overheid namelijk niet verplicht voor dierenartsen. Eenmaal afgestudeerd hoef je tot aan je pensioen niet meer de schoolbanken in te duiken. Vreemd, want de medische wetenschap is continu in ontwikkeling. Bijscholing zorgt juist voor noodzakelijke kennis over deze ontwikkelingen en houdt je dierenarts up-to-date. Wanneer actuele kennis voor jou belangrijk is bij het toevertrouwen van je huisdier, kan zo’n register een pluspunt zijn.

Kattendokter of alleskunner?

Een dierenarts wordt zo breed mogelijk opgeleid om zo elk huisdier te kunnen behandelen. Maar is het niet logischer om met een kat naar een kattenarts en met je hond naar een hondenarts te gaan? Er is vraag naar specialisatie. Dit blijkt wel uit het feit dat steeds meer gespecialiseerde kattenartsen de deuren van hun kattenpraktijk openen.

Bij een kattenkliniek bezoeken enkel katten de praktijk. Je kat wordt zo nooit afgeschrikt door de geur van andere dieren of het geluid van blaffende honden. Vaak werken ze hier alleen op afspraak, waardoor je niet onnodig hoeft te wachten in de wachtruimte.

Nog een voordeel is dat deze klinieken speciaal worden ingericht voor katten. Zo hebben ze er bij Felicare bijvoorbeeld rekening mee gehouden dat katten tijdens een behandeling, graag naar buiten kijken. Voor het katvriendelijk inrichten van een praktijk bestaat een internationaal keurmerk, het zogenaamde cat friendly clinic certificaat. Ook is het kennisniveau over kattengeneeskunde natuurlijk hoog dankzij het volgen van extra kat-gerelateerde opleidingen en nascholing. Zo leert een kattenarts niet alleen alles over het lichaam, maar ook over gedrag en voeding.

Maar wat is nu beter? Moeten we nu allemaal naar de kattenkliniek of blijven we bij de dierenarts in de buurt? Uiteindelijk bepaal je zelf waar jij je het beste bij voelt en dat is voor iedereen verschillend natuurlijk.


Dit artikel is 3.220 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl