Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Onze kater Donder (2) was als kitten heel druk en speels. Hij wilde altijd aandacht. We hebben na een jaar een kitten erbij genomen: Snow (1). Dit is een poes. Sindsdien is hij rustiger geworden en is hij veel met haar aan het spelen. Ook spelen wij elke dag met hem als we thuiskomen na ons werk! Maar, als er bezoek binnenkomt, dan springt hij hen vaak in de benen. Het bezoek schrikt ervan en vindt Donder dan vaak eng. Dit komt ook omdat Donder om hen heen blijft lopen en hen uit blijft dagen. Als ze ook maar iets bewegen, dan komt hij weer. Hij blijft bij ze in de buurt liggen en hij kijkt naar ze, waardoor het bezoek hem eng vindt. Ik corrigeer door ‘nee’ te zeggen en dan doet hij het ook niet. Maar in een onbewaakt moment (dus ook bij binnenkomst) lukt het Donder toch! Snow gaat altijd ergens rustig liggen en slapen. Wat kan ik hier aan doen? Donder bijt of krabt niet door, hij springt alleen naar ze toe zonder zijn nagels. Ik hoop dat u mij kunt helpen, alvast bedankt!

Het antwoord

Uit je omschrijving lijkt Donder niet agressief te zijn (hij gebruikt geen nagels), maar juist uitdaging te zoeken. Je zou dit gedrag mogelijk deels kunnen voorkomen door een uitgebreide speelsessie met Donder te doen voordat het bezoek komt. Hij heeft zich dan al uitgeleefd en zal het bezoek niet meer zo spannend vinden.

De vraag is of dat voldoende gaat helpen. Zo niet, dan zou ik echt een gedragsdeskundige inschakelen. Donder moet dan een andere associatie met bezoek aanleren, maar dat kan alleen aan de hand van een trainingsprogramma. Dit kan ik uiteraard niet opstellen zonder de kat en zijn gedrag gezien te hebben. Mocht je vragen hebben over zo’n trainingsprogramma, neem dan gerust contact met me op.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.205 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.