Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Ik heb een kat genaamd Noenie. Hij is twee jaar oud en is gecastreerd. Hij maakt de laatste tijd veel sex-bewegingen. Dit doet hij liever op bed of op een deken. Als hij klaar is, zie ik vaak wat roods uitsteken. Soms likt hij dat zelf ook en gaat daarna vervolgens slapen.
Ik vind het zo zielig, want ik heb hem niet gecastreerd maar zijn vorige baasje.

Het antwoord

Katten die zich prettig voelen, trappelen met de voorpoten op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld een trui, een deken, een kussen of de buik van de eigenaar. Sommige katten laten zich meeslepen. Bij hen leidt dit trappelen uiteindelijk tot zelfbevrediging. Dat ‘roods’ wat je ziet uitsteken is Noenie’s penis.
Dit gedrag komt vaker voor dan je denkt. Er wordt echter niet veel over gepraat omdat eigenaren het toch een beetje genant vinden.

Het betekent niet dat Noenie niet goed gecastreerd zou zijn. Het kan wél een teken zijn dat hij zich verveelt, want dit gedrag zie je vooral bij katten die te weinig uitdaging krijgen.

Ga daarom veel met Noenie spelen. Laat hem achter touwtjes en balletjes aan rennen. Gooi brokjes door de kamer die hij moet ‘vangen’, zodat hij zijn aandacht op andere dingen kan richten. Je vindt hier nog meer tips om met hem te spelen.

Mocht dat niet helpen, neem dan contact op met een gedragsdeskundige.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 10.200 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.