Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Hallo

Ik had een vraag. Ik heb een poes en een kater. De kater is heel speels en valt mijn poes vaak aan, wat mijn poes niet wil. Hierdoor heeft mijn poes nu al kale plekken op de rug. Ik vind dit zo sneu, ik weet niet meer wat ik er mee moet doen. Op zich kunnen ze wel met elkaar, alleen is de kater zo speels en fanatiek.

Mvg Julliette

Het antwoord

Uit je berichtje kan ik niet opmaken of de kale plekken op de rug van de poes veroorzaakt worden door de kater (bijt hij zo hard?), of door poes zelf doordat ze zichzelf kaal plukt.
In beide gevallen zou ik niet durven beweren dat de katten goed met elkaar overweg kunnen. Het is duidelijk dat de poes niet vrolijk wordt van het gedrag van de kater. De kater op zijn beurt lijkt zich te vervelen.

Ik kan je hier geen goed advies over geven. Ik weet niet hoe oud de beide katten zijn, hoe lang je ze al hebt, hoe de relatie verder is, hoe de leefsituatie van de katten is etc. Poes heeft hulp nodig, want dit is niet leuk voor haar. Kale plekken zijn een teken dat je dit probleem echt serieus moet nemen en moet aanpakken. Neem contact op met een goede en ervaren gedragsdeskundige, die je advies op maat kan geven.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.



Dit artikel is 2.925 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.