Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Mijn kat genaamd Muis van inmiddels 5 jaar oud kwam met 2 weken oud bij ons als opvangkitten van het asiel. Wij hebben haar met de fles grootgebracht en raakten helemaal gek op haar, waardoor wij uiteindelijk besloten haar te houden. (Wij hebben vaker een nestje moederloze kittens van het asiel, en dat was de eerste en tot zover de enige die wij ooit hebben gehouden).

Muis heeft altijd bij mij op de kamer geslapen zonder enige problemen, maar sinds een paar maanden gaat dit niet meer. Zodra ik in bed lig en het licht uit doe springt ze op het bureau en gooit alles om en eraf wat op het bureau staat. Dit maakt veel lawaai waardoor ik niet kan slapen, dus wil ik haar uit de kamer zetten. De eerste paar keer dat ik haar uit de kamer zette ging dit goed, maar wanneer ik nu ook maar beweeg wanneer zij dingen omgooit rent ze al mijn bed onder waardoor ik haar niet meer kan pakken. En als ik dan weer het licht uit doe en terug ga liggen begint het verhaal weer opnieuw.

Hetzelfde probleem doet zich nu ook voor wanneer ik tv wil kijken als ik in mijn bed zit. Vaak staat de deur dan gewoon open en kan ze weglopen als ze dat wilt maar alsnog gooit ze dan alles van het bureau tot ik weer in beweging kom. Ook graaft ze dan de boeken van de boekenplank. Andersom gaat het prima, wanneer zij op bed ligt en ik aan het bureau aan het werk ben.

Verder is het een hele lieve aanhankelijke poes, maar wanneer ze naar me toe komt om te knuffelen wilt ze mij daarbij per se bijten. Voornamelijk knabbelen op de vingers en bijten in de armen, benen en enkels. Daarnaast kauwt en trekt ze dan ook aan eventuele armbanden die dan om zijn. Ze spint hierbij wel heel hard en heeft haar ogen half dicht.

Naast Muis hebben we nog een andere poes, Noa van 10 jaar oud. Noa is een poes die niets moet hebben van andere katten. Muis terroriseert Noa vaak door haar aan te vallen, maar dit lijkt op een hele speelse manier. Ze rent achter Noa aan en slaat hierbij dan zachtjes tegen haar aan. Vaak ligt Muis ergens verstopt te wachten totdat Noa voorbij komt en wanneer Noa er is springt Muis hoog in de lucht en rent dan achter Noa aan. Maar Noa vindt dit dus allemaal niets en blaast alleen terug en rent weg of kruipt ineen.

De opvangkittens die wij soms een aantal weken hebben vindt Muis helemaal geweldig. Ze verzorgt ze en likt ze vaak en wanneer ze groter worden speelt ze ook met ze (vaak nog wel veel te ruw).

Graag zou ik willen weten wat dit gedrag voor betekenis heeft en of er iets aan te doen is.

Het antwoord

Muis vraagt aandacht door dingen van je bureau te gooien en heeft daar telkens succes mee. Elke keer als ze dit doet sta je op en ga je iets doen: leven in de brouwerij voor Muis! Het lijkt er dan ook sterk op dat Muis zich verveelt. Het gaat goed als zij op bed ligt, omdat ze dan geen zin heeft om te spelen en liever wil slapen.

Haar gedrag naar Noa is eveneens het gevolg van verveling. Ze jaagt Noa op, omdat ze weet dat er dan activiteit in huis komt (Noa rent weg of springt omhoog) en dat is precies wat ze wil.

Ik adviseer je om Muis veel meer te doen te geven en veel met haar te gaan spelen. Doe dit vooral ‘s avonds voordat je naar bed gaat, zodat Muis moe is als je wil slapen. Hier vind je meer tips om te spelen met je kat.

 

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.922 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.