Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth,

Onze poes van drie jaar oud is onlangs krols geweest. Ze heeft dat niet goed laten zien, maar er zwierven een paar dagen lang twee katers om haar heen. Wij hebben het idee dat zij de aandacht van deze katers niet heeft weten te waarderen. Aan het einde van de krolse periode was ze liever binnen dan buiten en zocht ze ons gezelschap vaak op. Vorig jaar is ze ook amper krols geweest, al had ze aan het einde van de zomer toch ‘zomaar’ een nestje. Is het mogelijk dat poezen niet gedekt willen worden? Dat ze dat niet prettig vinden? Haar moeder (inmiddels gesteriliseerd) lustte er wel pap van. Die hadden we dan ook vaak aan de pil.

Ik ben benieuwd naar je antwoord.

groeten,
Annemarie

Het antwoord

Beste Annemarie,

Een poes bepaalt zelf of ze gedekt wil worden of niet en ook door welke kater. De ene kat is daar kritischer in dan de andere kat! Gelukkig voor haar viel geen van beide katers in de smaak, zodat haar een nestje bespaard gebleven is.

Ik wil je dringend adviseren om deze poes te laten steriliseren (eigenlijk is het castreren, ook bij een poes). Op nestjes zit niemand te wachten, want de asiels lopen nu alweer vol met ongewenste kittens.
Qua gezondheid is het ook niet goed voor haar. Steeds krols worden put een kat uit. Bovendien is de kans op tumoren van de melkklieren of baarmoeder veel groter bij een kat die niet geholpen is.

Hartelijke groet
Liesbeth Puts

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.503 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.