Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Ik zou zo graag willen dat onze kat wat meer binnen is. Hij is nu heel groot deel van de dag buiten en soms heel de dag. Is hier wat aan te doen?

mvg

Het antwoord

Zonder enige informatie over de kat kan ik hier echt niets zinnigs over zeggen.
Blijkbaar vindt je kater het in elk geval buiten een stuk spannender dan binnen. De vraag is waar dat door komt.  Zijn er binnen andere katten die hij niet leuk vindt, kinderen of andere huisgenoten waar hij bang voor is? Dan moet je dat als eerste aanpakken.
Het kan ook zijn dat er binnen niets te beleven is voor hem. In dat geval moet je hem alternatieven aanbieden, bijvoorbeeld door leuke speeltjes neer te leggen, zelf veel met hem te spelen etc.
Misschien heeft hij een warm onthaal bij andere mensen, waar hij lekkerder eten krijgt of meer aandacht? Probeer uit te vinden waar hij blijft, ga het gesprek aan met deze mensen en maak je huis aantrekkelijk voor je kat.

Veel succes!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.042 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.