Wat doe jij met je kat als je op vakantie gaat? Nog steeds geen idee? Hieronder enkele tips om de keuze wat makkelijker te maken. Als je nu nog moet zoeken naar een oplossing, ben je hoogstwaarschijnlijk al te laat, maar in elk geval ruim op tijd voor een volgend uitstapje!

Keuzes maken

De belangrijkste keuze die je moet maken is: uit of thuis? Natuurlijk kan je kat ook mee op vakantie. Er zijn echter maar weinig katten die dat echt leuk vinden. Of je je kat naar een pension wilt brengen of liever thuislaat, hangt niet alleen van de kat af, maar ook van het soort pension.

Cats only

Pensions heb je in alle soorten en maten. Kies bij voorkeur voor een adres waar alleen katten zitten, dat is een stuk relaxter. Gelukkig komen daar steeds meer van. Check het pension op hygiëne, vraag hoeveel aandacht ze voor je dier hebben en hoeveel ruimte hij krijgt. Kan hij zijn eigen (dieet)voer krijgen en rustig opeten? Breng de kat eventueel een weekend op proef.

Suites

De keuze van een pension wordt natuurlijk grotendeels door je portemonnee bepaald, maar je moet ook kijken of je katten de ruimte krijgen die ze nodig hebben. Niet alle katten worden blij van een nieuwe kattengroep. Daarom zijn er luxehotels waar je kat een eigen suite kan krijgen, al dan niet met zijn eigen huisgenootjes. Ook kleinere kattenpensions bieden steeds vaker de mogelijkheid om je kat alleen te huisvesten.

Liever thuis?

Er zijn katten die volkomen getraumatiseerd raken van een pension of zelfs al van de reis er naartoe. Voor hen zoek je liever een oppas aan huis. Je kunt je buren of vrienden vragen, maar als je kat wat meer zorg nodig heeft, voel je je misschien bezwaard.

Oppassers

Een andere mogelijkheid is een professionele kattenoppas. Daar zijn er steeds meer van. Vraag vooral naar referenties voordat je met iemand in zee gaat. Een relatief nieuwe optie is OOPOEH: oudere mensen die zelf geen huisdier meer willen of kunnen hebben, maar graag willen oppassen. Via de Landelijke Oppas Centrale kun je mensen vinden die tijdens je vakantie in jouw huis verblijven en op je dieren passen.

Fijne vakantie!


Dit artikel is 4.264 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.