10 vragen aan – Jeanne

In de serie “10 vragen aan”, beantwoordt deze keer Jeanne de 10 vragen. Wil je ook de 10 vragen beantwoorden? Vul dan het formulier in

Hoeveel katten heb je nu?

Één van 17 jaar.

Hoe oud was je toen je je eerste kat had?

Het was in de jaren zestig, ik denk dat ik 12-13 jaar was. Mijn zusje had een katje meegenomen naar huis. Die had ze gevonden onder de bouwkeet van een school in aanbouw. Wij hadden een hond (een teefje), die normaal gesproken alle dieren de tuin uit jaagde en onze moeder zei: “Als de hond er niets aan doet, mag ze blijven”. De klik was er meteen en het kitten werd ‘geadopteerd’ en verzorgd door de hond. Prachtig om te zien.

Die band is is altijd gebleven, zelfs toen de kat moest bevallen, stond de hond haar mand af of de poes. Zij sliepen ‘s avonds in de schuur en de kat had verschillende plekjes daar om te liggen, de hond had op de grond haar mand. Toen we op een ochtend de schuur in kwamen, lag de kat met kittens in de mand en de hond voor de mand op de grond.

Hoe heet je kat/heten je katten?

± 1965 Roosje (poes)
±1968 Katja (dochter van Roosje) (poes)
Getrouwd in 1973 en zonder katten gaat niet.
1973- 1987 Poeti (poes) vriendinnetje voor Sprotje, uit een nestje van mijn werkgever.
1973-1989 Sprotje (kater) vriendje voor Poeti, gehavend gevonden door kennissen, kon niet met hun kat.
Een jaar geen katten gehad, tot dat er ergens een nestje was.
1990-2008 Mickey (kater) Samen met broertje Boefje.
Mickey was een suikerkat van 2000-2008, daarnaast 6 jaar chronisch nierfalen. Suikerziekte 8 jaar onder de knie, het nierfalen was uiteindelijk de reden tot inslapen op 18-jarige leeftijd.
1990-2008 Boefje (kater) Samen met broertje Mickey. was sinds 2000 blaasgruiskat en 2007 schildklierkat. Kat ging zijn dagelijkse rondje rondom huis doen (we wonen aan een woonerf, geen doorgaande weg) en is niet meer terug gekomen. Zoekacties hebben helaas niets opgeleverd en mijn vermoeden is, dat hij is gegrepen door een hond (parkje achter het huis en pad naar het kanaal) en dat de hondeneigenaar de kat heeft laten “verdwijnen” (kliko?/kanaal?).
1998- heden Swiebie (kater) In 2003 bij ons komen aanlopen, wel gechipt maar eigenaar verhuisd en niet doorgegeven. Swiebie is sinds 2012 schildklierpatiënt.
Guusje, Stinky en Ollie komen uit het asiel en waren van mijn dochter. Door omstandigheden, kon ze helaas niet de volle 100% zorg geven aan ze en zijn ze bij ons gekomen in 2007.
2000-2009 Guusje (kater) In 2009 plotseling overleden aan een hartstilstand.
2000-2010 Stinky (poes) In 2010 plotseling moeten laten inslapen omdat ze het heel benauwd had, bleek heel veel vocht te zittenm rondom hart en longen.
2000-2014 Ollie (poes) In 2014 na drie maanden zorgen met infusen, pijnstilling etc. laten inslapen, vanwege alvleesklierontsteking.

Wat is hun favoriete speeltje?

Alleen Poeti had een favoriete speeltje en dat was een plastic boterhamzakje oprollen en een knoopje in doen en een balletje maken van aluminiumfolie. De andere katten speelden wel met catnipmuisjes, maar de helft van de tijd lagen ze ook onaangeroerd.

Een tafelkleed of laken op tafel/bed proberen neer te leggen en de kat ‘helpt’ dan mee. Ollie gaf op commando pootjes.

..en hun favoriete speelplek?

Nee, die hebben ze geen een van allen gehad. Het hele huis en tuin was/is een grote speelplek.

Ga je nog wel eens zonder kattenharen de deur uit?

Dat lukt redelijk, omdat ze een extra kleed op hun plekjes hebben. Swiebie, die ik nu nog heb, slaapt of op een stoel onder de tafel of op de bank. Als er visite komt, haal ik het kleedje weg. Gelukkig hebben de meeste visite ook zelf een hond of kat, dus herkennen het ‘probleem’. Een kledingplakrol is wel een uitkomst bij het schoonhouden van bank en kleding.

Raskat, asielkat of maakt niets uit-kat?

In feite maakt het me niets uit welk soort. Gewone huis-tuin-en-keuken-kat zou dan mijn voorkeur hebben, omdat ik die altijd heb gehad en toevallig op mijn pad kwamen. Raskatten heb ik nooit gehad en daar ga je volgens mij bewust op zoek naar.

Waar slaapt jouw kat het liefste?

Het liefste zouden ze op het bed slapen. Vroeger mochten ze dat wel van ons, maar we werden vaak uit onze nachtrust gehaald. Sinds we een buitenren met binnenren hebben, slapen ze daar, in een rieten mandje met zachte dekentjes. Overdag de bank en onder de stoel. Swiebie negeert speciale poezenmandjes, kussentjes e.d. De andere poezen sliepen ook grotendeels onder de tafel en in lege (te kleine) dozen. Mandjes e.d. werden ook vaak genegeerd..

Zacht voer of brokjes?

Overwegend brokjes, ook met het dieetvoer (blaasgruis, nierdieet). Zachtvoer lustten ze wel, maar werd niet altijd helemaal opgegeten. Vroeger werden de bakjes ook altijd gevuld, zonder te weten wie wat at. Later met de suiker/nierkat en blaasgruiskat en gewone kat, ieder zijn eigen voer, gescheiden en afgewogen eten gegeven en paar keer per dag. Dit heb ik ten tijde van de suikerkat ingevoerd in een paar weken tijd. Iedere keer het voer wegzetten met steeds langere tussentijden. Uiteindelijk aten ze hun bakje leeg, met de afgemeten hoeveelheid.

Jouw tip voor andere kattenmensen…

Als je een kat neemt, dan zorg je er ook voor tot aan het eind. Als ze iets mankeren, worden ze vaak afgedankt en belanden in een asiel. Als je zo in elkaar steekt, neem dan a.u.b. geen huisdier.
Al die jaren heb ik mijn katten nooit verzekerd, maar mocht ik weer een kitten krijgen, dan gaat die gelijk in de verzekering.

We hebben voor heel wat kosten gestaan en gelukkig altijd wel kunnen betalen, maar er zijn wel wat vakantiecentjes voor gebruikt. Er komen best veel kosten kijken als ze iets mankeren of een ongelukje krijgen waarbij specifieke behandelingen nodig zijn. Verzekeren pas als je kat al wat mankeert, heeft geen zin, want daarvoor kun je je dan op dat moment niet meer voor verzekeren; bovendien ga je sneller met je kat naar de dierenarts, als er iets aan de hand is.

0327c3f0-860c-424c-be79-92546ae01f35

Wil je ook de 10 vragen beantwoorden?

Doe dat dan hier.


Dit artikel is 2.949 keer gelezen | Geschreven door