Soms krijg je als kattentrimster een kat op tafel die al prachtig is van zichzelf. Zoals de eenjarige Noorse Boskat Harley. Hij genoot erg van zijn allereerste onderhoudsbeurt, en zijn baasje en ik ook.

Harley is een Noorse Boskat van net één jaar. Alle Noren hebben van nature een bepaalde elegantie. Een soepel en slank lichaam met daarboven een fijnbesnaarde kop. In zijn paspoort staat: red silver tabby harlequin. Dat betekent: rood- en zilverkleurig getekend. Harlekijn staat voor de vlekken op de kop (als een harlekijnsmuts), vlekken op de rug en een gekleurde staart. Tja, met al deze bijzondere kenmerken heb je uiteraard een vorstelijke uitstraling. Ook die oranjekleurige ogen dragen daaraan bij. Prachtig!

Harlekijn?

U begrijpt natuurlijk wel waarom deze jongen Harley heet: vanwege de typering harlequin in zijn paspoort. En is hij een harlekijn? Volgens het woordenboek is een harlekijn een pop in een kleurrijk bont pakje of een acteur in een klucht. Ik vind hem meer lijken op een aristocraat: een rijk en voornaam persoon met een zeer hoge maatschappelijke positie. Een echte Aristocat, zogezegd. Een positie die alle huiskatten eigenlijk bekleden in hun eigen huis, toch?

Makkelijk karakter

Harley heeft niet alleen een vorstelijke uitstraling aan de buitenkant. Zijn karakter is ook bijzonder: hij is vriendelijk en welwillend. Op de trimtafel komt hij nieuwsgierig naar mijn hand snuffelen en geeft er vriendelijk kopjes tegen. Onder het trimmen leg ik hem zachtjes op zijn zij, zodat ik de andere kant kan trimmen. Hij staat me dat welwillend toe. Eigenlijk mag ik alles met hem doen. Wat een makkelijke kat!

Onderhoudsbeurt

Harley komt hier voor de eerste keer. Zijn vacht ziet er goed uit. Hij heeft geen klitten of vilt, alleen de oude haren moeten eruit gekamd worden. Een onderhoudsbeurt, zo om de drie à vier maanden, zorgt er juist voor dat klitten voorkomen worden. Ik knip zacht zijn nageltjes. Zijn ogen en oren kijk ik ook even na. Heel voorzichtig om hem niet bang te maken. Voor een jonge kat is het belangrijk dat hij een positieve ervaring heeft bij zijn eerste trimbeurt. Daar heeft hij, zijn baasje én de trimster zijn leven lang plezier van. Na al het kammen mag hij op de foto. Als bewijs dat de hele trimbeurt naar zijn wens is verlopen, poseert hij volkomen ontspannen naast zijn oude haren. Happy Harley!

 

 


Dit artikel is 6.728 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.