Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth,

Mijn man en ik hebben al een aantal jaar 3 katten. De oudste 2 kwamen uit 1 nest (nu 15 jaar oud) en de jongste is er later bij gekomen en is nu 6 jaar.

Een jaar geleden hebben we heel onverwachts 1 van de oudste katten moeten laten inslapen, nadat ze aan haar rug gewond was geraakt. 4 maanden later kwam er een nieuw poesje in ons huis. Dit was een poesje dat we hebben gered uit een dodingsstation in Spanje. Ze was ontzettend klein (liep een aantal maanden in ontwikkeling achter) en had vreselijk behoefte aan aandacht. Inmiddels is ze weer bijgetrokken, maar het is gewoon een kroelpoesje die vaak bij ons komt zitten en geborgenheid zoekt.

Hoewel we aan alle katten evenveel aandacht geven, lijkt de nu middelste (voorheen jongste) ontzettend jaloers. Ze had altijd al een eigen mening, was nooit een echte kroelpoes, maar nu is ze gewoon gemeen geworden. Ze is langharig en kammen was nooit een feest, maar nu mogen we niet eens meer met de kam in de buurt komen, waardoor er veel klitten in haar vacht zitten. Ook valt ze onze benen tegenwoordig onverwachts aan en is ze ronduit chagerijnig. We geven haar extra aandacht. Proberen met haar te knuffelen, als ze het toelaat en straffen haar niet voor haar gedrag.

Ik heb geen idee hoe we ons moeten gedragen naar haar toe, zodat ze weer wat vriendelijker wordt. Heeft u misschien tips?

Het antwoord

Het probleem bij jullie middelste poes is dat ze niet jaloers is, maar heel erg gestresst door de komst van de nieuwe kat. Ze is dus niet ‘gemeen’, maar wil met rust gelaten worden. De stress heeft haar reactief gemaakt, zodat ze naar jullie uitvalt. Dat is logisch, want wij worden ook chagrijnig als we gestresst zijn.
De klitten in haar vacht zullen haar humeur er in elk geval niet beter op maken. Met dit warme weer kunnen die voor jeuk en huidproblemen zorgen.

Essentieel in een situatie als deze is dat alle katten voldoende ruimte krijgen. Dwing de katten niet om samen te eten, maar verdeel voer- en drinkbakken zo veel mogelijk door het huis. Zorg voor minimaal drie kattenbakken, die ook verdeeld moeten worden. Voldoende ontsnapplekjes (plankjes langs de muur, klimpaal) voor de gestresste poes zijn eveneens van belang.

Ik kan in deze ingewikkelde situatie verder geen simpele tips geven. Ik adviseer jullie dringend  om een gedragsdeskundige aan huis te laten komen. Hij of zij kan de situatie analyseren en een plan opstellen om het leven voor jullie poes wat leuker te maken. Zoveel stress is immers niet gezond en kan op den duur tot lichamelijke aandoeningen leiden. De deskundige kan dan meteen tips geven om jullie te leren hoe je haar kunt trainen zodat ze zich (weer) laat borstelen.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.634 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.