Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Omdat mijn vorige kat is gestorven en mijn hond zich alleen voelde, heb ik een nieuwe kitten gekregen (Mio heet hij). Hij groeide op op een boerderij. Aan 8 weken kwam hij aan in mijn huis (wat ik zelf al heel vroeg vond). Als kitten was het een lieve aanhankelijke kat, maar nu is hij 1,5 jaar en is hij heel stout. Hij heeft mij 1x erg aangevallen. Ik ging van de keuken naar de living en hij zat op de tafel en beet me ik zei dat dat niet mocht. En ik besefte dat ik iets was vergeten uit de keuken, ik loop terug en vanonder de tafel sprong hij naar men been, hij beet krabbelde tot mijn been open lag overal bloed. Ik was zo bang van mijn kat dat ik meteen ben weggelopen naar buiten en mama opbelde en een vriendin. Ik ben toen naar school geweest. En mijn ma zei tegen mij doet hij erg rustig. Maar daarvoor viel hij ook vaak mijn hond aan. Ik dacht dat het om te spelen was, maar als het er erg aan toe ging haalde ik ze uit elkaar. Maar ondertussen ben ik zo bang en kan ik hem niet meer bij me houden. Mijn mama ziet hem zo graag en hij doet ook nooit iets aan haar, alleen aan mij. Overal blokkeert hij mijn weg en maakt me bang. Als ik in zijn buurt kom dan haalt hij ze nagels tevoorschijn en valt mij aan.
Maar nog een probleem is dat hij van kitten al ons eten neemt. Je kan hem onmogelijk tegenhouden als hij eten ziet, ook al heeft hij brokken liggen in zijn etensbak, dus moeten wij hem altijd even ergens anders doen als wij eten. Ik dacht omdat hij van een boerderij komt dat hij daar moest vechten voor eten dat hij het nog steeds doet maar dan hier. Hij mag niet buiten van mij want er lopen ontzettend veel katten achter ons huis in een klein bosje en mijn vorige kat is nooit meer terug gekomen uit dat bosje toen ik haar eens naar buiten liet ik hoorde katten precies vechten ik liep meteen naar daar maar zag haar nergens meer. Uit angst durf ik mijn kat ook niet buiten te laten. Hopelijk kan u me helpen want anders moet ik mijn kat weg doen en dat wil ik niet ook al valt hij me aan en ben ik er bang voor ik zal hem missen.

Het antwoord

Als een kitten vroeg uit het nest gehaald wordt en zonder leeftijdsgenootjes opgroeit als binnenkat, zie je dit gedrag heel vaak optreden. Jouw kat heeft tijdens de tweede socialisatieperiode (van 8 – 14 weken) niet van zijn broers en zusjes geleerd dat het zijn nagels moet inhouden. Doordat het alleen in huis zit, gaat zo’n kitten zich vaak vervelen en zelf zijn entertainment zoeken.

Dit is gedrag wat nog goed af te leren is. Ik denk echter dat het veel beter is om een gedragsdeskundige in te schakelen. Die zijn er ook in België. Als jouw kat je weg blokkeert en zo hard bijt, dan heb je hulp nodig. Wat je in ieder nooit moet doen, is je kat straffen!

Maar als je erg bang bent voor je kat en hij vertoont dit gedrag niet bij je moeder, is het misschien beter om het katje naar haar te brengen? Dat is weliswaar heel verdrietig, maar je weet dat hij goed terecht komt en je kunt hem ook regelmatig zien!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.



Dit artikel is 4.116 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.