Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragsdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth,

Ook ik zit met een vraag/probleem. Bijna vier weken geleden is onze poes bevallen van drie leuke spelende kittens. Van de week is onze hond aangevallen door de moederpoes, omdat hij spelenderwijs in de werpkist zat met zijn hoofd. Dit terwijl alleen de moederpoes erin zat en de kleintjes rondliepen door de kamer. Moederpoes werd enorm fel en viel onze hond behoorlijk goed aan. Maar het is zo’n goedzak dat hij niks terug deed. Toen ik hem had opgepakt om hem veilig te stellen, maakte ze een sprong en haalde ze uit naar de hond en bleef doorgaan. Terwijl onze hond zich van geen kwaad bewust was en wel vaker bij de katten en kittens is geweest. Nou begrijp ik in deze situatie het standpunt van de moederpoes.

Maar vanmiddag was ik de kamer aan het stofzuigen, met de deur dicht. Vaderkat sprong op de deur en de kittens rende ook alle kanten op. Ik zat op mijn hurken om een hoekje van de kamer te stofzuigen toen de deur openging zodat mijn partner de vaderkat uit de kamer kon laten.
Op dat moment viel de moederpoes mij aan! Ik zag vanuit mijn ooghoek de moederpoes op me afkomen en naar mijn arm grijpen. Met als gevolg goede krassen over mijn hele arm, tot bloedens toe. Door de schrik gilde ik en toen liep ze van me weg.
Nu weten we niet omdat het komt omdat de vaderkat in paniek gauw de kamer uit wou vluchten toen de deur open ging, of omdat ik aan het stofzuigen was.

Nu vroeg ik me af wat uw mening erover is en wat u denkt waarom ze aanviel.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet, Cheryl Bosman

Het antwoord

Beste Cheryl,

Poezen zijn hele goede moeders die erg beschermend naar hun kittens zijn. De goedbedoelde speelse actie van de hond kan mogelijk het stressniveau van de poes flink opgejaagd hebben. De kater die naar buiten wilde, zorgde er immers voor dat de kittens rond gingen rennen. Waarschijnlijk schrok moederpoes daar opnieuw van. Onder invloed van de hormonen en de schrikreactie kunnen poezen erg fel worden.

Het is voor mij onmogelijk om exact te zeggen wat precies de aanleiding was voor dit gedrag. Het is belangrijk dat je moederpoes en haar kittens voorlopig even rust geeft. Probeer stress en onverwachte gebeurtenissen zo veel mogelijk te beperken.

Heel veel succes,

Liesbeth

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.144 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.