Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth,

Sinds oktober hebben mijn vriend en ik een katje in huis: Moshi. Hij komt uit het asiel en is helemaal alleen in het bos gevonden. Hij is tot 14 weken opgegroeid bij een zogeheten pleeggezin waar nog zo’n 5 kittens zaten.

Toen Moshi klein was beet ie vaak, dit hebben we geprobeerd af te leren, wat deels gelukt is. Maar soms is ie zo onrustig. Dan valt ie mijn enkels aan als ik loop, hij springt van achter op mijn hoofd als ik op de bank zit en soms hapt ie naar alles binnen bereik. Dan loopt hij ook mauwend rond in de kamer .

Ik dacht dat hij zich verveelde, maar hij kan kiezen uit een overvloed van speeltjes, die hij toch vaak links laat liggen. We wonen in een flat dus Moshi is noodgedwongen een binnenkat. Ook willen we graag een 2e kat in huis halen, wat helaas pas kan als we een groter appartement hebben.

Ik heb vanalles geprobeerd wat ik uit boeken/op internet kon vinden maar niks werkt echt en ik maak me zorgen dat er misschien iets mis is.

Heb jij nog tips?

Alvast bedankt!
Groetjes!

Het antwoord

Als ik het zo lees, speelt verveling bij Moshi een grote rol. Dit is natuurlijk onder voorbehoud, want ik heb Moshi zelf niet kunnen zien. Wat je beschrijft is echter typerend voor een kat die in zijn eentje op een appartement zit. Waarschijnlijk werken jullie allebei en dan zijn er overdag weinig prikkels voor Moshi.

Het is heel lief dat jullie veel speeltjes voor hem hebben gekocht, maar wat hij nodig heeft is afwisseling. Een vloer vol speeltjes die wekenlang op dezelfde plek liggen, zijn net zo min interessant voor hem als je meubels. Zorg dus voor heel veel afwisseling. Laat hem dagelijks rennen totdat hij moe is; bij voorkeur achter touwtjes, balletjes etc. aan.
Bouw minimaal twee tot drie spelmomenten per dag in.

Ik weet niet hoe je geprobeerd hebt om hem het bijten af te leren, maar de enig juiste manier is om je handen stil te houden (of te verstoppen achter je rug).

Een katje erbij, mits op de juiste wijze geïntroduceerd, kan zeker helpen om dit probleem op te lossen.

Hopelijk helpen deze tips je verder. Zo niet, neem dan gerust contact op.

Veel succes met Moshi!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.623 keer gelezen | Geschreven door