Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Mijn twee jongste katers vallen altijd de zelfde kattin aan. Ze zit nu altijd op de kast, ze eet daar en slaapt daar en doet haar behoefte op een oude krabpaal, want ze durft niet op de kattenbak te gaan. Als ze van de kast komt, vallen ze aan. Soms vallen ze ook nog een andere kattin aan, die drijven ze in een hoek. We komen er altijd tussen of drijven ze uit elkaar als we thuis zijn, want het gaat er heftig aan toe. De plukken haar vliegen in het rond. We hebben de katers laten castreren in hoop dat ze de kattinnen met rust zouden laten, maar helpt niet. Ze blijven haar maar terroriseren. Wat kan het nog zijn, ik hoop dat je me kan helpen. Groeten, Els

Het antwoord

Beste Els,

Wat een afschuwelijke situatie! Ik zou onmiddellijk de poes die op de kast zit een eigen kamer in huis geven, zodat ze tenminste rustig kan ademhalen en naar de kattenbak kan. Datzelfde geldt ook voor de andere poes, al lijkt die situatie iets minder dramatisch.

Dit kan en mag niet langer voortduren. Deze situatie is echter ook te ernstig om zo maar wat tips bij te geven. Ik betwijfel eerlijk gezegd of dit nog op te lossen is als die poes zo bang is, de relatie is duidelijk compleet verstoord.
Hoe zou jij het vinden als je in je eigen huis de hele dag alleen maar op de tafel kan zitten, omdat je je niet durft te bewegen en niet naar het toilet durft? De kans dat de poes een dezer dagen flink ziek wordt van de stress, is levensgroot.
Ik kan je alleen maar aanraden om zo snel mogelijk een ander huis te gaan zoeken, ofwel voor beide katers ofwel voor de poes, zodat ze haar welverdiende rust krijgt.

Veel succes,
Liesbeth

 

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.866 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.