Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Hallo
Ik heb een blauw-crème pers van zes jaar oud. Vaak loopt ze de laatste tijd naar haar voederbakken, lijkt te schrikken en loopt weer weg. Ik heb de bakjes goed schoon en gevuld, tijdens het vullen miauwt ze maar zodra alles er staat kijkt ze ernaar, schrikt en loopt weer weg. Haar snorharen groeien wat krom richting haar gezichtje, ik weet niet of dat ermee te maken heeft en durf ze ook niet af te knippen. Heeft u misschien enig idee wat dit gedrag betekent?
M vr gr
Gerrie

Het antwoord

Beste Gerrie,

Eet jouw kat nog wel? Het gedrag dat je beschrijft wijst namelijk in de richting van tandproblemen. Katten zijn bikkels en laten nauwelijks zien dat ze pijn hebben. Datzelfde geldt ook voor tandpijn. Poes komt blijkbaar nog wel op het voer af, maar durft er niet meer van te eten. Ik adviseer je dan ook om zo snel mogelijk met de kat naar de dierenarts te gaan en haar gebit goed te laten controleren.

Snorharen kunnen bij mijn weten niet ingroeien, dat zal niet de oorzaak van dit gedrag zijn. Je kunt ze eventueel een beetje bijknippen als ze richting oog of neus gaan en daar mogelijk irritatie kunnen veroorzaken. Ook dat kun je meteen bij de dierenarts navragen.

Hartelijke groet,
Liesbeth

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.014 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.