Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Ik heb een poes die nu kittens van twee dagen oud heeft. We hebben drie weken geleden een ander kitten van tien weken oud gered. Ik heb ook nog een poes van 10 jaar oud. De poes van 10 jaar mag bij de kittens komen, geen probleem. Als de kitten van 10 weken in dezelfde ruimte durft komen, vliegt mamapoes uit haar nest en valt ze serieus aan. Voorlopig houd ik ze maar helemaal apart. Is dit normaal gedrag en gaat dit nog over, of kan ik ze nooit meer bij elkaar laten? Alvast bedankt voor uw hulp.

Het antwoord

Dit is heel normaal gedrag. De afgelopen weken zijn er bij Cattish meerdere vragen binnengekomen over moederpoezen die agressief worden.
Poezen zijn zeer beschermend en zullen hun kittens tot het uiterste verdedigen.
Het kitten van tien weken is een nieuwkomer in huis. Katten zijn territoriale dieren die je niet zo maar ineens bij elkaar kunt zetten. Een nieuwe kat bij een moederpoes met zulke jonge kittens zetten is vragen om moeilijkheden.

Houd het kitten en de moederpoes voorlopig volledig gescheiden, maar laat het kitten ondertussen al wennen aan je andere poes van tien jaar oud. Als het nestje wat ouder is, kun je het kitten voorzichtig aan de moederpoes voorstellen. Lukt dat nog steeds niet, wacht dan totdat de kittens geplaatst zijn en doe een nieuwe poging.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.311 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.