Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Mijn poes van twee jaar oud doet raar als zij een andere poes of kater buiten ziet lopen. Mijn poes zit binnen. Zij komt dan op mij af of iemand anders uit ons gezin af en bijt ons dan in de enkel/voet. Daarna loopt ze weg. Weet u waarom zij zo raar doet?

Het antwoord

Dit is heel normaal kattengedrag. Jouw kat wordt erg opgewonden van de katten buiten. Ze kan echter zelf niet naar buiten en kan haar opwinding of frustratie niet kwijt. Ze leeft het daarom uit op jullie, want jullie zijn degenen die op dat moment het dichtst in haar buurt zijn.
Mensen vertonen vergelijkbaar gedrag! Als je bijvoorbeeld een hele vervelende dag op je werk gehad hebt, kun je thuis ineens uitvallen naar een gezinslid dat zich van geen kwaad bewust is.

Ik raad je aan om ondoorzichtig folie op de onderste helft van de ramen te plakken, zodat je kat geen andere katten meer kan zien.
Je moet haar ook niet straffen voor dit gedrag, ze kan daardoor juist nog agressiever worden.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.200 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.