Vaak wordt aangenomen dat alleen honden alles opeten wat los en vast zit. Katten kunnen echter ook niet-eetbare voorwerpen eten die dan chirurgisch verwijderd moeten worden. Hoe kan je dit voorkomen?

Pica

Pica is de medische term voor het eten van niet-eetbare voorwerpen. De naam komt van de Latijnse naam voor ekster (pica pica), een vogel die bijna alles eet. Onderzoek onder katten toont aan dat wol het meest wordt gegeten (93%), gevolgd door katoen (64%), synthetische materialen (53%), rubber/plastic (22%) en tot slot papier/karton (8%). Katten kunnen bijvoorbeeld een naald en draad doorslikken of touwtjes (vooral afkomstig van vlees), rubberbandjes (ook loombandjes), munten, ballonnen en botjes. Ook zijn gevallen bekend waarbij de kat een simkaart, haar van de pruik van de eigenaar en oordopjes op at. Dit abnormale gedrag kan voor ernstige problemen zorgen. Vaak moet het voorwerp operatief verwijderd worden om complicaties van een blokkade in het spijsverteringskanaal te voorkomen.

Oorzaken en risicogroepen

Mogelijke oorzaken van pica zijn: een ziekte/afwijking (schildklierafwijkingen, darmparasieten, bloedarmoede, vergiftiging, gebitsafwijking), pijn, genetische aanleg, slechte socialisatie, aangeleerd gedrag (aandacht), stress, verveling, onvoldoende vezels in het dieet of te weinig eten omdat de kat af moet vallen. Bij senior katten kan dementie een rol spelen. Het oudje denkt dan dat het voedsel is.
Pica komt meer voor bij:
– Siamese en Burmese katten.
– Jonge katten, waarschijnlijk doordat ze nieuwsgieriger en speelser zijn dan oudere katten.
– Katten die niet buiten komen. Mogelijk geeft dit meer kans op stress, verveling of frustratie.

Voorkom dat je kat niet-eetbare voorwerpen eet

Voorkomen is beter dan genezen. Berg wol en naaigerei goed op. Is er een naald gevallen, zoek dan net zo lang tot je hem gevonden hebt. Controleer of speeltjes bestand zijn tegen ruwe spelletjes en vervang ze als er naadjes los laten en de inhoud eruit komt. Sluit afvalemmers af zodat katten geen botjes en touwtjes van vlees te pakken kunnen krijgen. Plak losse rubberen dopjes vast en berg snoertjes van mobiele apparaten op. Maar misschien nog wel het aller belangrijkst, speel regelmatig met je kat en zorg voor een uitdagende omgeving.

Heeft je kat toch een niet-eetbaar voorwerp gegeten?

Vermoed je dat je kat iets gegeten heeft wat daar niet voor bedoeld is? Denk dan niet dat het er aan de andere kant wel weer veilig uit komt, want dat is vaak niet het geval. Bel de dierenarts voor advies. Niet willen eten, lusteloosheid en braken kunnen tekenen zijn dat een voorwerp in keel, maag of darm voor problemen zorgt. Vaak verbergen katten echter dat ze ergens last van hebben en lijken ze alleen wat meer te slapen. Is het voorwerp verwijderd, dan kan een gedragstherapeut, samen met je dierenarts, helpen om herhaling te voorkomen.

Meer informatie en ervaringen

De Internationale Cat Care organisatie in Engeland heeft recent een campagne gelanceerd om te waarschuwen voor pica. Je vindt daar meer informatie, foto’s en ervaringsverhalen. Heeft jouw kat wel eens iets gegeten wat daar niet voor bedoeld was? Laat het ons weten!


Dit artikel is 8.649 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.