Hij kwispelt met zijn staart, wandelt met je mee door de buurt en komt hijgend aanrennen wanneer je zijn naam roept. Waarom doen katten soms alsof ze honden zijn?
Zit, Af en Blijf!
Eigenlijk leren onze katten bijna allemaal automatisch te reageren op hun naam, zonder dat we hier bewust moeite voor doen. Want wat doen we rond etenstijd? Juist ja. We roepen onze katten bij hun naam, om ze daarna iets lekkers te voeren. Geen wonder dat je kat de volgende keer direct aan komt rennen wanneer je hem roept. Reageren op jouw geroep belooft namelijk iets lekkers.
Commandotraining
Je kat leren zitten op commando of een pootje geven, gaat een stap verder. Maar ook katten kun je gemakkelijk leren te reageren op commando’s als “zit”, “blijf” of “high five”. Heb jij een kat die helemaal happy wordt van snoepjes? Binnen no time leer je hem zitten op commando met behulp van clickertraining. Het idee achter clickertraining, is dat je de kat leert dat hij een beloning ontvangt wanneer hij doet wat jij wilt. Positieve bekrachtiging, veel oefenen en geduld, zorgen voor een kat die reageert op commando’s. Zelf ook uitproberen? De specialist op clickertraining gebied is Karen Pryor. Op haar website lees je handige tips waar je direct mee aan de slag kunt.
Een stukje wandelen met je kat
Katten kun je prima uitlaten, net als honden. Wil jij je kat leren wandelen aan de riem? Dan is het handig hier zo jong mogelijk mee te beginnen. Heb je een harnas met riem gekocht? Laat dit dan eerst een paar dagen in de woonkamer liggen, zodat je kat er aan kan snuffelen. Zo is het geen vreemd object meer. Plaats het harnas dan een stukje over de kop van je kat, direct gevolgd door iets lekkers. Oefen dit net zo lang totdat je elk moment van de dag het harnas over de kop kunt plaatsen. Hierna ga je een stapje verder. Dit proces bouw je op totdat je het hele harnas om zijn lichaam kunt doen. Het aan de riem lopen, oefen je eerst binnenshuis. Bijvoorbeeld van de ene naar de andere kamer. Zo lang je alles met een flinke dosis geduld, positiviteit en heel veel snoepjes aanpakt, loop jij binnenkort met je kat aan de lijn!
Kwispelen en hijgen
Honden kwispelen wanneer ze blij zijn, dat weten we allemaal. Veel mensen denken dat een kwispelende kat een blije kat is. Maar bij katten werkt het eigenlijk tegenovergesteld. Wanneer je kat hard met zijn staart kwispelt, is hij geïrriteerd, geagiteerd, klaar om aan te vallen, in pijn, angstig of in elk geval liever niet in jouw buurt. Voor katten is kwispelen dus een heel ander signaal. Laat een kwispelende kat lekker met rust totdat hij zelf weer naar je toekomt en ga hem vooral niet aaien.
Stel je speelt met je kat en laat hem flink de kamer rondrennen. Je gooit het speeltje van hot naar her en na een minuutje of vijf hijgt je kat er flink op los. Even later probeer jij het speeltje af te pakken, maar je kat laat grommend weten zijn speelgoed niet af te staan.
Grommen als een hond
Een kat die hijgt tijdens het spelen, is overactief. Wanneer je hem even op adem laat komen, zul je zien dat het hijgen weer stopt. Omdat katten van nature woestijndieren zijn kunnen ze beter tegen hitte dan honden. Hierdoor zie je ze veel minder snel hijgen dan honden. Voor katten is hijgen ook een uiting van stress en angst. Kijk maar eens hoe je kat hijgt tijdens bijvoorbeeld een autoritje naar de dierenarts of een andere, voor hem, enge situatie. En dat grommen? Toch nog iets waarin katten op honden lijken. Door te grommen laat je kat zien dat het speeltje van hem is en hij echt geen zin heeft om het aan jou af te staan. Gewoon lekker laten spelen in dat geval.
Meer voorbeelden van hondengedrag bij katten zie je in dit grappige filmpje:
© foto Furlined