Waarschijnlijk geniet ook jouw kat van de zomer. Maar als je kat dit seizoen voor één van deze zes kwesties van leven of dood komt te staan, dan is dat genieten voorbij.

Facebook, nieuwssites en in (regionale) kranten: er zijn al zo veel berichten met waarschuwingen en recente gebeurtenissen voorbij gekomen. Je zou verwachten dat ieder kattenbaasje nu wel weet dat hij – in ieder geval van de eerste vier onderstaande punten – te maken heeft met kwesties van leven of dood. Het tegendeel is kennelijk waar.

Ik beschrijf zes kwesties van leven of dood, zes dingen die je moet weten. Daarna is het aan jou om er voor te zorgen dat je kat hier óf nooit mee te maken krijgt, óf dat je weet hoe te handelen zodat je kat het overleefd. Lees snel verder!

1. Klem tussen kiep-kantelraam en kozijn

Met stip op nummer één waarbij het vaak eindigt met de dood: katten die klem komen te zitten tussen een kiep-kantelraam en het kozijn. Bij mooi weer en zomerse temperaturen staan overal de ramen open, dus ook de kiep-kantelramen. De berichten met afschuwelijke foto’s waarin deze ramen de boosdoener zijn, blijven maar komen. Als je kat via dit raam naar buiten probeert te klimmen, dan komt hij klem te zitten tussen het schuin openstaande raam en het kozijn. Door zijn gewicht zakt hij steeds verder die v-vormige opening in. De rest laat zich raden.

Heb jij een kat én van die kiep- kantelramen, zet zo’n raam dan nooit in de kiepstand of je nou wel of niet thuis bent. Ook niet als je denkt dat jouw kat geen interesse heeft om naar buiten te gaan, of niet in de kamer kan komen waar het raam openstaat. Je bent namelijk niet de eerste die dit denkt. Je mag het slechts onder één voorwaarde wel doen: je hebt speciale hekjes geplaatst die de opening van je kiep-kantelraam voor je kat afschermen. Je kunt ze onder andere kopen bij Zooplus.

2. In neus of keel vastzittende grasspriet

In de zomer verhaart je kat als een gek. Om al die tijdens het wassen binnengekregen haren weer kwijt te raken, eet je kat mogelijk gras. Daar moet hij van overgeven en dan komen die haren mee. Als zo’n grasspriet tijdens het braken niet via de bek naar buiten gaat maar juist omhoog, eindigt die in de neusholte. Omdat de spriet kleine weerhaakjes heeft die hem ruw in de ene en glad in de andere richting maken, kan hij maar één kant op schuiven. De spriet komt niet meer terug in de bek maar zet zich als het ware vast. Behalve in de neus kan een grasspriet ook bij het doorslikken ergens aan blijf hangen. Dan zit hij vast in de keel.

Als je kat last heeft van een vastzittende grasspriet dan vertoont hij meestal één of meer van de volgende symptomen: kokhalzen, hoesten, niezen, moeite hebben met slikken en niet of slecht eten. Je dierenarts kan zo’n spriet alleen onder narcose bij je kat verwijderen. Ik hoor je nu denken:’ maar hier gaat mijn kat toch niet dood van?’ In de meeste gevallen gelukkig niet, maar zo’n vastzittende grasspriet kan wel degelijk leiden tot de dood!

Gizmo ’s grasspriet

Voor Gizmo – één van mijn katten – heeft dit jaren geleden niet veel gescheeld. Gizmo en zijn zus hadden tijdens mijn vakantie bij mijn ouders gelogeerd. We waren een paar dagen thuis toen Gizmo zoals altijd aan mijn gezicht snuffelde. Een hele vieze geur kwam mij tegemoet. Vlak voor mijn vakantie was ik nog met Luna en Gizmo bij de dierenarts geweest voor hun jaarlijkse controle en inentingen. Mede daardoor had ik meteen het gevoel dat er iets goed mis was. In eerste instantie kon mijn dierenarts niks vinden en noemde hij wat tandsteen als mogelijke oorzaak van die geur. Er was verder namelijk geen enkele aanwijzing om iets anders te vermoeden. Gizmo leek – behalve die geur uit zijn bekkie – helemaal in orde. Hij at gewoon, nieste of hoestte niet, kokhalsde niet. Ik hield vol: ik was een paar weken terug nog voor controle geweest. Tandsteen? Dat kan toch niet zo snel gaan bij zo’n jonge kat? Die geur was er bovendien zomaar ineens, toen hij die dag daarvoor aan mijn gezicht snuffelde had ik niets geroken. Toen de dierenarts nog eens goed keek, zag hij ineens iets groens zitten. Gizmo moest blijven en werd met spoed onder narcose gebracht en behandeld. In de namiddag mocht ik hem weer ophalen. Mijn dierenarts vertelde dat ik net op tijd was geweest: er zat een grote grasspriet vast in zijn keel. Die was gaan rotten en had een gevaarlijke ontsteking – vandaar die geur – in Gizmo ’s keel veroorzaakt. Was die ontsteking naar binnen geslagen (in de bloedbaan terecht gekomen) dan was hij er niet meer geweest.

3. Zonverbranding

Net als jij, kan je kat verbranden in de zon. Zeker in de zomer als de zon veel kracht heeft. Dit kan ook gebeuren als je kat in huis via een openstaand raam (ook al zit hier een hor voor) van de zon geniet. Hoe lichter de vacht van je kat, hoe meer risico op zonverbranding. Plekken met weinig haar zoals de oren en de neus van je kat, zijn hier het meest gevoelig voor.

Zijn de oorschelpen van je kat verbrand, dan zie je daar eerst een haarloze, roze huid met schilfers. Vervolgens ontstaan er eczeemachtige korstjes aan de randen van de oren die heel slecht helen. Na meerdere keer verbranden is de kans op het ontstaan van een kwaadaardige vorm van huidkanker – het plaveiselcel carcinoom – groot. De enige manier om hier vanaf te komen is amputatie van de oorschelpen.

Foto’s van een kat met tumoren op de oren of waarvan de oren al geamputeerd zijn, komen regelmatig voorbij op Facebook. Eigenlijk hebben deze katten ‘geluk’ want met de amputatie van het oor is de huidkanker helemaal weg. De vooruitzichten voor deze katten zijn dan ook meestal goed. Zit er echter een tumor op de neus of op de oogleden – de moeilijker te behandelen plekken – dan zijn bevriezing of bestraling de enige opties. Of de kwaadaardige cellen daarmee allemaal vernietigd worden, is maar de vraag. Dit maakt de vooruitzichten bij deze katten minder positief. Wordt er niet tijdig ingegrepen en krijgt de tumor de kans om zich uit te zaaien naar lymfeknopen en/of longen, dan volgt uiteindelijk de dood.

Zonverbranding voorkomen

Heeft je kat een lichte vacht of een vacht met veel wit en een roze neus? Hou hem dan op het heetst van de dag, tussen 11.00 uur en 15.00 uur, binnen. Als je kat toch naar buiten gaan, smeer dan speciale zonnebrandcrème op de randen van de oren. Let op: ‘dit dient een middel te zijn waar op staat dat het speciaal voor de kat is. Sommige varianten zijn wel geschikt voor honden en paarden, maar giftig voor katten’, waarschuwt onder andere Petsplace. Bedenk dat je kat tijdens door het wassen van zijn oren mogelijk wat crème via zijn pootjes binnen krijgt. Neem dus geen enkel risico, gebruik alleen een product geschikt voor katten

4. Weglopen van logeeradres

Stel, jij bent lekker twee weken met vakantie. Je huistijger is logeren bij een goede vriendin. Prima geregeld, denk je. Tot het bericht komt waarin je leest dat je kat al een aantal dagen zoek is: de kinderen lieten de voordeur openstaan. Sindsdien is je kat in geen velden of wegen meer te bekennen.

Je staat er versteld van hoeveel meldingen in de vakantieperiode over weglopers van het logeeradres gaan. Natuurlijk is het harstikke lief als iemand je kat in huis wilt nemen tijdens je vakantie, maar misschien is dat niet zo’n heel goed idee als deze mensen zelf niet gewend zijn om een kat binnen te houden. Of als het een gezin met jonge kinderen betreft. Kun je daar bijvoorbeeld wel van verwachten dat ze nooit vergeten de deur of het raam dicht te doen zolang jouw kat daar logeert?

Andere opties dan uit logeren

Liever vraag je iemand om je kat gewoon thuis te verzorgen als jij met vakantie gaat. Heb je niemand in je directe omgeving die dit kan en wil doen, dan is het inhuren van een ‘catsitter’ een idee. Diegene komt iedere dag langs om je kat te verzorgen en aandacht te geven. Als je liever geen vreemde in huis hebt, dan is een kattenpension een optie. Misschien vind je het zielig om je kat daarheen te brengen, maar het is nog veel zieliger als je kat zwervend op straat belandt! Want geloof me, dat kan zomaar eindigen in de dood van je kat.

5. Oververhitting / zonnesteek / hitteslag

De eerste hittegolf van deze zomer is al geweest. De meeste katten zijn gelukkig zelfredzaam bij extreme warmte. Als het je kat te veel wordt, dan zoekt hij zeer waarschijnlijk zelf wel een koeler plekje op. In huis of buiten, ergens in de schaduw. Maar dit betekent niet dat je kat nooit oververhit kan raken.

Zo moeten de eerder genoemde koelere plekjes bij extreme warmte wel beschikbaar zijn. Als het in jouw huis net zo extreem warm wordt als buiten, laat dan bijvoorbeeld de deur naar de badkamer open. De tegelvloer zorgt perfect voor verkoeling. Gaat je kat wel naar buiten, maar is daar geen schaduwplekje beschikbaar? Zorg dan dat je kat naar binnen kan om daar een koeler plekje op te zoeken, of houd hem binnen. Kittens, te zware, wat oudere en langharige katten en katten met hartproblemen kunnen sowieso minder goed tegen de warmte. Wees daar dus extra voorzichtig mee.

Heb je op een warme dag een afspraak bij je dierenarts of ga je om een andere reden met je kat op pad, dan is het ook belangrijk alert te zijn op oververhitting. Sowieso laat je je kat nooit, maar dan ook nooit, alleen achter in de auto. Ook niet als je in de schaduw staat geparkeerd met een raam op een kier. Je auto is binnen no-time veranderd in een sauna waarin je kat zijn lichaamswarmte niet meer kwijt kan. Niet alleen in de auto, maar in iedere te warme omgeving waarin je kat zijn eigen warmte niet kwijt kan, stijgt zijn lichaamstemperatuur snel en raakt hij oververhit. Volgens het mcvoordieren ligt de normale lichaamstemperatuur van je kat ergens tussen de 38,5ºC en 39ºC. Komt zijn lichaamstemperatuur boven de 40ºC graden, dan kunnen organen als het hart, de lever en de nieren beschadigd raken.

Symptomen van oververhitting:

  • warm aanvoelen, te hoge lichaamstemperatuur
  • hijgen
  • kwijlen
  • diarree
  • in eerste instantie rode, daarna bleke/ grauwe slijmvliezen
  • lethargie (erg sloom)

Wordt er niet tijdig ingegrepen, dan kan je kat in een hitteshock raken. Dit herken je aan bleke slijmvliezen, koud aanvoelende oren, neus en staart, een snelle hartslag en niet of nauwelijks reactie op prikkels. Oververhitting is echt een spoedgeval en kan – als er niet tijdig gehandeld wordt – fataal zijn.

Wat te doen bij oververhitting?

De Dierenbescherming geeft het volgende advies: haal je kat zo snel mogelijk uit de warme omgeving, breng hem naar een plek in de schaduw of een koel vertrek om bij te komen. Maak je kat vooral bij zijn kop, oren, hals en poten nat zodat hij afkoelt. Let op! Gebruik nooit ijskoud water; daardoor trekken de bloedvaten samen wat het nog moeilijker maakt om lichaamswarmte kwijt te raken. Lauw water is beter. Zorg voor vers drinkwater, maar ook hier geldt: geen ijskoud water, en geef kleine beetjes. Te veel water achter elkaar geeft maagproblemenGa ook altijd naar je dierenarts voor controle en eventuele verdere behandeling/nazorg.

6. Contact brandharen eikenprocessierups

Als je kat in contact komt met de brandharen van een eikenprocessierups, dan volgt daar een hele heftige allergische reactie op. De ernst en de aard hiervan hangt af van de hoeveelheid brandharen waar je kat (in)direct mee in aanraking is gekomen. De verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Allergische reacties ontstaan op de plekken waar het contact is geweest, bijvoorbeeld in de bek, keel, bovenste luchtwegen of ogen. Zwaar ademen, een gezwollen kop, lippen en tong, blaren in de bek, kwijlen en likken, gezwollen rode ogen: het zijn allemaal voorbeelden van symptomen. Maar ook meer algemene klachten als koorts, kokhalzen, misselijkheid, diarree, overgeven en algemene malaise behoren tot de symptomen volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

Bij snel handelen kan je dierenarts een injectie toedienen om de allergische reactie te doen afnemen. Dit is echt een kwestie van leven of dood: snel handelen kan het leven van je kat redden en schade beperken. Gemeente Emmen waarschuwt dat de kans groot is, dat als je kat in aanraking is geweest met de eikenprocessierups. jij zelf ook last krijgt. Van je handen bijvoorbeeld.

Ik moet toegeven, zelf heb ik nog niets gehoord over katten die dit overkomen is (wel over honden), maar dat is slechts een kwestie van tijd. Ook voor je kat is de kans op contact met brandharen van de eikenprocessierups dit jaar namelijk veel groter: het aantal rupsen ligt nu circa 30% hoger dan vorig jaar. Het Natuurbericht geeft aan dat er door de recente hoge temperaturen nu veel nesten zitten onderaan de stam in plaats van hoog in de eikenboom. Ook zijn veel verlaten nesten door de wind op de grond terecht gekomen. Daarnaast wordt in veel plaatsen beperkt of niet gedaan aan bestrijding. Katten vinden alles wat beweegt leuk om op te jagen of mee te spelen. Zo’n rups of (een deel) van het nest dat beweegt door de wind ongetwijfeld ook. Zoals je hebt kunnen lezen is de allergische reactie op contact met brandharen van de eikenprocessierups levensbedreigend. Omdat ik je hier voor wil waarschuwen, noem ik dit hier als één van de zes kwesties van leven of dood. Hopelijk ben jij hiermee in staat om zo’n allergische reactie bij je kat te herkennen, en weet je dat snel handelen het verschil maakt tussen leven of dood.

Herken de eikenprocessierups

De rups is te vinden aan de zonnige zuidkant van de eikenbomen. De nesten van deze vlinder / rupsen bestaan uit een soort spinsel van (brand)haren, vervellinghuidjes en uitwerpselen. De rupsen leven in groepen. Op de foto’s kun je zien hoe de rupsen en de nesten er uit zien.

herken-de-eikenprocessierups

(Bronnen: foto links Leon van den Heuvel van Foto-effect via website Gemeente Emmen, foto midden: mtb-noordwest9, foto rechts: Waalwijk nieuws)

Wil je vrienden en bekenden met een kat de ellende van deze kwesties van leven of dood besparen? Help je mee om zoveel mogelijk kattenbaasjes te waarschuwen? Deel dit bericht dan waar en zoveel je kunt!


Dit artikel is 24.438 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

"Home is where fur sticks to everything but the cat" | bij mij thuis is dat fur x 7, oftewel haar van zeven katten | ik probeer zwervende katten te helpen en vermiste katten thuis te brengen (zie mijn blogs) | dat maakt mij een uhh…kattenvrouwtje | maar ik ben nog meer (die zeven voerbakjes moeten gevuld worden) | Onder de naam MOOFF help ik ondernemingen met het vormgeven van / invulling geven aan hun externe communicatie.