Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Ik had twee katers van ongeveer zes jaar oud. Nu is ongeveer een maand geleden één kater overleden. Vanaf dat moment is mijn overgebleven kater overal door het huis heen te vinden waar ik ben. Als ik weg ben geweest, komt hij vanaf mijn bed gelopen en gaat dan weer gezellig achter mij aan. Ik krijg het idee dat hij niet veel doet als ik weg ben. Ik ben inmiddels op vakantie geweest en volgens mijn zoon heeft hij bijna alleen maar op mijn bed gelegen. Ook miauwt hij heel hard als hij door het huis loopt, bijna klaaglijk lijkt ‘t wel. Ik woon ook nog eens zo dat hij niet naar buiten gaat. Ik zit er aan te denken om er een jong poesje bij te nemen, zodat ze hopelijk weer wat meer aan elkaar hebben. Is dit een idee?? Bedankt, groet, Esther

Het antwoord

Beste Esther,

Het is natuurlijk heel moeilijk te voorspellen hoe jouw kat zal reageren op een nieuwe kat in huis. Afgaande op wat je schrijft, kan ik me echter goed voorstellen dat hij een soortgenoot mist.

Kies je nieuwe kat zorgvuldig, let goed op het karakter zodat de kans op succes het grootst is. Een jonge kat is niet altijd een goed idee, sluit een (jong)volwassen kat niet uit.

In alle gevallen is het essentieel om de tijd te nemen om je huidige kater te laten wennen aan een nieuweling. Vergeet de adviezen om ze meteen bij elkaar te zetten, de kans op succes is het grootst als je de nodige diplomatie in acht neemt.

Veel succes!
Groet, Liesbeth

 

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.590 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.