Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth,

Onze kat is 1,5 jaar oud en heeft 8 weken geleden 3 gezonde kittens gekregen waar ze goed voor zorgt. Maar sindsdien is ze erg veranderd in zowel gedrag als uiterlijk. Ze is erg vermagerd en haar vacht pluist en is valer geworden. Verder valt op dat ze rustiger/passiever is dan normaal (ze ligt de hele dag maar een beetje te hangen als ze niet met haar kittens bezig is) en dat ze zich veel makkelijker laat aanhalen (daar moest ze normaal nooit iets van hebben). Het enige waarvoor ze tot leven komt is eten; als ik binnenkom na mijn werk of even naar de keuken loop rent ze meteen naar me toe en miauwt het hele huis bij elkaar alsof ze een week niet gegeten heeft. We geven haar momenteel 3 vleesmaaltijden per dag, 5 tot 10 kattensnoepjes en er staan altijd brokjes klaar, maar zelfs dit lijkt ze niet genoeg te vinden. Ten slotte heeft ze vanmiddag naast de kattenbak geplast, iets wat ze nog nooit eerder heeft gedaan. Uiteraard kan dit allemaal verklaard worden door de grote verandering (stress?) die de bevalling met zich mee heeft gebracht maar ik zou toch graag een second opinion willen.

Alvast bedankt,
David

Het antwoord

Beste David,

Dit lijkt mij meer een vraag voor de dierenarts dan voor een gedragsdeskundige. Mager worden, slechte vacht en lusteloosheid zijn tekenen dat de kat lichamelijk niet in orde is. Natuurlijk is een bevalling een aanslag op de gesteldheid van een kat, maar dit klinkt alsof er een onderliggend probleem is.
Ga daarom zo snel mogelijk met haar naar je dierenarts en laat haar grondig onderzoeken!

Vriendelijke groet, Liesbeth

 

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.521 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door