Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth,

Via Twitter kwam ik de website van Cattish tegen.

Ik heb twee katten waarvan 1 Oosterse korthaar (gesteriliseerde) poes (Luna) van 6 jaar. Het probleem is dat ze overal in huis plast. Ik heb al van alles geprobeerd (verschillende kattenbakken, spray etc.) maar niks werkt.

Hoe kan ik dit oplossen?

Vriendelijke groeten
Marjolein van der Weide

Het antwoord

Beste Marjolein,

met een onzindelijke kat moet je eerst naar de dierenarts. De meest voorkomende oorzaak voor onzindelijkheid is namelijk blaasontsteking of andere blaasproblemen. De kat associeert de pijn die ze hierdoor heeft met de kattenbak en zoekt daarom andere plekken op.
In tegenstelling tot wat men vaak denkt, kun je niet zien of een kat blaasproblemen heeft. In de meeste gevallen merk je niets aan de kat behalve het plassen buiten de bak.
Vang urine op van de kat of neem de kat mee naar de dierenarts voor een onderzoek. Mocht er toch geen medische oorzaak zijn dan kun je een gedragsdeskundige inschakelen.

Misschien heb je nog iets aan dit uitgebreidere artikel over onzindelijkheid op Cattish.

Veel succes met Luna!

Vriendelijke groet, Liesbeth

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.095 keer gelezen | Geschreven door