Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Moederkat (12) en zoon kat (11) leven al elf jaar gemoedelijk samen, maar nu is ma hem aan het opjagen. Ze blaast, gromt en als het lukt grijpt ze hem uit het niets. Dat gaat nu al de hele dag zo. Wat kan het zijn, ik maak me erg veel zorgen.

Het antwoord

Er kunnen talloze redenen zijn waarom katten onderling ineens ruzie krijgen. Zonder enige vorm van aanvullende informatie kan ik hier niets over zeggen.

In het algemeen moet je bij een plotselinge gedragsverandering altijd eerst naar de dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten. Zeker gezien de leeftijd van de moederpoes (12) kunnen er allerlei lichamelijke problemen spelen, die ervoor zorgen dat ze pijn heeft of zich misselijk voelt. Je kunt daarbij denken aan diabetes, nierproblemen, artrose, gebitsproblemen etc.
Laat dit eerst grondig uitzoeken, wacht daar niet mee! Mocht er niets uit het onderzoek komen, neem dan contact op met een gedragsdeskundige.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.186 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door