Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Ik heb sinds een week een kater van 1 jaar uit het asiel gehaald. Hij heeft 2 maanden in het asiel gezeten en hij is van de straat geplukt. We weten niet wat daarvoor zijn leven was en ook niet wat er gebeurd is: op straat gezet i.v.m. vakantie of gewoon verloren gelopen?
Maar hij zag er nog te goed uit om heel lang te hebben rondgezworven.
De kater (Dodger heb ik hem genoemd) is erg lief, rustig en aanhankelijk.
Hij komt heel graag (bij iedereen) op schoot en dan begint hij te kroelen en te draaien alsof het een lieve lust is. Je mag hem overal aaien. Hij gaat zelfs op zijn rug liggen zodat je zijn buikje mag kroelen.
Hij eet goed, gaat netjes op de bak, hij springt niet op het aanrecht, hij eet niets van je bord en hij ligt heel relaxed te slapen.
So far so good. Maar er is iets waar ik me een beetje zorgen over maak. Of in ieder geval, zo vroeg mogelijk wil proberen te kijken wat ik daaraan kan/moet doen:
Als Dodger op schoot ligt, of bovenop me op bed dan is hij helemaal relaxed. Waarmee ik tot de conclusie kom dat hij wel een goed huisje heeft gehad en goed opgevoed is. Maar zodra ik loop, sta, aan kom lopen dan is hij moeilijk te benaderen, schrikt hij, blaast hij soms en kruipt hij onder de stoel of de kast.
Ik moet zeggen dat het weliswaar steeds beter gaat, en ik maak mezelf ook altijd klein maar het blijft dan lastig.
Het lijkt er daardoor op dat hij op straat misschien een paar minder leuke ontmoetingen met mensen heeft gehad.
Waar ik me echter het meeste zorgen over maak is dat hij totaal niet speelt. Ik ben natuurlijk bang dat hij zich gaat vervelen als hij alleen in huis is. (ik werk 5 a 6 uurtjes per dag, maar verder ben ik veel en vaak thuis.) Daarom heb ik wat sites geraadpleegd en een en ander in huis gehaald, maar hij moet er niets van hebben. De krab/klimpaal laat hij links liggen, de speeltunnel negeert hij en de pluche kattenstaart daar schrikt hij van! Ik had gisteren een klein balletje naar hem toe gerold, maar hij liep weg en begon te blazen.
Een tweede kat raadt het asiel af! (is voor mij ook geen optie)
In het asiel zat hij namelijk een beetje teruggetrokken en moest hij niet veel hebben van (vooral dominante) andere katten.
In het asiel speelde hij overigens ook niet.
Zou het nog kunnen dat hij moet wennen en dat het alsnog goed komt?
Of kan ik er iets aan doen? Het stimuleren?
Hartelijke dank vast
Groet
Esther

Het antwoord

Hallo Esther,

Allereerst een groot compliment dat je Dodger weer een warm en veilig huis gegeven hebt. Zo te lezen is hij een kat die goed gesocialiseerd is op mensen.
Zijn verblijf buiten zal voor hem behoorlijk traumatisch geweest zijn, bovendien nog eens gevolgd door een verblijf in het asiel. Dat is nogal wat voor een jonge kat.

Dodger is pas een week bij jou, dus ik kan me goed voorstellen dat hij af en toe nog schrikachtig is en kiest voor de veiligste optie: vluchten.
Geef hem rustig de tijd om te wennen. Het kan soms wel een aantal weken duren voordat een kat zich herstelt van zoveel ingrijpende gebeurtenissen.
Laat hem vooral met rust als hij ergens wegkruipt, ga liever niet voor of bij hem zitten. Doe net alsof er niets aan de hand is en hij zal de boodschap snel begrijpen.

Wat het spelen betreft: ook hier zou ik geduld hebben. Plotselinge bewegingen, balletjes die op hem afrollen, het zal allemaal nog te veel van het goede zijn. Geef hem een speeltje met kattenkruid of valeriaan en leg dat ergens op de grond. Katten worden vaak door deze geur aangetrokken en gaan dan zelf met het speeltje aan de slag. Als dat lukt, kun je over een week of twee weer eens voorzichtig proberen of hij misschien ook weer met iets anders wil spelen. Overigens: gooi balletjes of muisjes nooit richting kat. Prooien die weglopen zijn veel spannender.

Veel succes met Dodger!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.



Dit artikel is 3.362 keer gelezen | Geschreven door